Начало Бизнес Земеделие Агроминистерството събра фермери от областта на информационен семинар

Агроминистерството събра фермери от областта на информационен семинар

81

Семианарите се организират във всички областни градове на страната. Това е седмата среща в региона, като първата такава в общините от област Перник, беше проведена през 2010 г. по инициатива на Ирена Соколова, народен представител в този период.

Дискутираните теми по време на форума бяха свързани с директните плащания и Системата за идентификация на земеделските парцели за 2017-2018 г., схеми и мерки за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони за 2018 г. и прилагането на Общата селскостопанска политика след 2020 година.

Обсъдени бяха също поземлените отношения – служебни разпределения и доброволни споразумения, договори за наеми и аренда, разпределение на земи от Общинския поземлен фонд и Държавния поземлен фонд, както и информационната система ИСУН.

От срещата още стана ясно, че субсидирането в програмен период 2021-2027 ще бъде насочено към реално работещите земеделски производители. Очакването за следващия програмен период е малък процент намаление в бюджета за селското стопанство, като то ще бъде основно за сметка на тези страни, които разпределят много пари, а не за сметка на България. В същото време ЕК се стреми за изравняване на директните плащания между страните членки на ЕС, което ще облагодетелства българските земеделски стопани.

 

Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на pernik24.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на pernik24.com, посочване на източника и добавяне на линк към pernik24.com.