Начало България Общество Андрей Новаков и Мария Габриел дадоха старт на „Алеко“

Андрей Новаков и Мария Габриел дадоха старт на „Алеко“

127

Първата българска програма на Европейския съюз (ЕС) – A.L.E.C.O., създадена по идея на евродепутата Андрей Новаков,бе открита официално в София тази вечер.

Начало на инициативата дадоха евродупетатът Андрей Новаков и българският еврокомисар Мария Габриел в конферентния център „Рейнбоу плаза“. Ако ви бях казал, че ще изпратим в чужбина повече от 100 човека да се обучават, щяхте да ми отговорите, че сънувам. Точно това обаче направихме. Имаме нужда от нова вълна предприемачи, които да вдигнат България на крака, заяви  Андрей Новаков.

Мария Габриел също пожела  успех на програмата „Алеко“. Тя допълни, че Европа и светът очаква българските предприемачи.

Програмата „Алеко“ ще  предоставя финансова подкрепа на млади предприемачи от страните -членки на ЕС, за да намерят подходящи компании в САЩ, Канада, Сингапур, Япония, Китай и Южна Корея, в които да трупат опит до 6 месеца. Тези кандидати, които първи подадат документи, ще могат да заминат за чужбина до средата на лятото или най-късно до есента.

С общо 1 млн. евро  ще бъдат подкрепени до 100 кандидати. За да бъдат одобрени, тези млади предприемачи трябва да имат осъществим бизнес план, да са основали наскоро своя компания или да са участвали в програма „Еразъм за млади предприемачи“. Така хора, които се интересуват от компютри и  технологии, могат да отидат в Силициевата долина. Тези, които  искат да се занимават с електромобили, могат да натрупат опит в Сингапур.  Младите предприемачи ще могат да прекарват от 1 до 3 месеца в Израел, САЩ и Сингапур. Участниците трябва да имат идея за бизнес, който след това да реализират в България. Те трябва да изпратят автобиография и да подпишат бизнес план и да си изберат посредническа организация. Младите хора ще получат по хиляда евро на месец стипендия и по 800 евро  за билети.

Идеята за програмата не е нова. Още след Освобождението България праща  първите млади българи  в чужбина, за да се учат на предприемачество и занаят и след това да приложат наученото тук. 140 години по-късно имаме нужда от  нова вълна млади предприемачи.

Програмата  носи името на големия български пътешественик Алеко Константинов, а съкращенията й в превод означават Achieve Leadership in Entrepreneurship and Cooperation Opportunities (Постигане на лидерство в предприемачеството и бизнес възможности).

 

източник https://pazardjik.marica.bg/