Начало Политика Без коалиция между ГЕРБ и БСП

Без коалиция между ГЕРБ и БСП

36

Новите пререкания между БСП и ГЕРБ и официализирането на отказа на ГЕРБ от евентуална коалиция със социалистите са сред водещите теми на неделните вестници.

„В ГЕРБ никога не са се водили разговори за коалиция с БСП, нито с ДПС. И за да спрат спекулациите на Конгреса на ГЕРБ на 26-ти ноември ще се вземе решение да не се прави такава коалиция, докато аз съм председател на партията. Това заяви министър-председателят и председател на ГЕРБ Бойко Борисов по време на регионалната политическа академия на МГЕРБ, която се провежда в хасковските Минерални бани. Той обясни, че БСП си разчистват сметките помежду си като се обвиняват, че една част от тях били за коалиция с ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ…“ – в. „Труд“.

„Ние не искаме такъв съюз. Вътрешната опозиция в БСП да си намери друго обяснение с кого е“, заяви Борисов. Той подчерта, че е предложил на втората след ГЕРБ партия да оглави парламента заради стабилността на държавата и предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Премиерът коментира, че след изборите е дал възможност на Деница Златева да запази поста си, за да бъде държавата стабилна, въпреки че Лиляна Павлова я превъзхожда в пъти като министър. „Не сме искали никой да купуваме. Стана като приказката:“Ти мен за каква ме мислиш и ако ме мислиш за такава колко даваш? “ Премиерът посочи, че вот на доверие се внася с цел да се свали действащото правителство и парламент и да се предизвикат нови избори. „Как си представят „национално отговорните политици“ от БСП, че ще изглежда България в очите на Европа със служебно правителство и в предизборна кампания по време на Председателството ни на Съвета на ЕС“, попита Бойко Борисов. Той бе категоричен, че това е безотговорно поведение от страна на опозицията и този вот няма да мине. Председателят на ГЕРБ коментира, че неслучайно има поговорка, че в ада само българския казан не го пазят дяволите, защото все някой има кой да дърпа другия надолу. Според Борисов трябва да покажем на Европа какви усилия полага България за Западните Балкани. „Аз си затраях за договора с Македония – защо не са го подписали, ако са работили толкова по споразумението. Много правителства са работили, но стана сега, защото сме направили всичко необходимо с МВнР. Целият ЕС излезе с позиции още в първите минути след като подписахме – Федерика Могерини, Доналд Туск, външните министри на Германия, Франция, САЩ… Всички те са очаквали от нас да поставим темата за перспективата на Балканите. И ние доказахме, че има политици които могат и така да мислят“, коментира премиерът. Той изтъкна и важността на изграждането на инфраструктура между София, Скопие, Солун и Белград…“ – в. „24 часа“.

„Моментът за вота на недоверие не е случаен Периодът на искане на вота на недоверие е подбран неслучайно, смята Борисов. „Винаги съм казвал, че вотът на недоверие е право на всяка една опозиция. Единственото е, защо избират такъв момент. Ако сме национално отговорни, не би трябвало да го правят, защото вот на недоверие се прави, за да мине, а не само да правиш парадиране, че правиш вот на недоверие. Да допуснем, че целта им е да мине, това означава, че ще се озовем без парламент по време на Председателството. Затова казвам- периодът явно е подбран неслучайно“, каза Борисов. Той припомни поговорките „Крадецът казва: Дръжте крадеца“ и че в ада, на българския казан не е нужно да се слагат пазачи. Ние можем спокойно да се дърпаме сами надолу в катрана 6 месеца докато сме във фокуса на Европа и да се изговорят всички глупости, които на някой му дойдат на акъла, каза Борисов…“ – в. „Дневник“.

„Живеем в две различни държави. В тази на управляващите, в която по думите им има спокойствие. В истинската – всеки месец хората са на улицата и протестират“. Това е заявила на среща с граждани в Разград председателят на БСП Корнелия Нинова, цитирана от партийния пресцентър. „Според ГЕРБ те дават път на младите и можещите. Но в деня на будителите младите учени излязоха на протест за унизителните условия, в които работят. В паралелната държава на Борисов има сигурност, в истинската всеки месец полицаи, пожарникари са на протест, а пилоти отказват да летят“, каза Нинова. Тя добави, че в държавата на правителството пенсиите растат, а в истинската пенсионерите излязоха по площадите с мъката, че няма как да живеят с двеста лева…“ – в. „Дневник“.

Всекидневниците съобщават също, че вече е определена кандидатурата за нов здравен министър.

„Премиерът Бойко Борисов вече е решил, кой ще е здравен министър, но ще го съобщи след гласуването на бюджета тази седмица в парламента. Борисов съобщи това докато инспектира строителството на четирилентовото трасе Бургас-Слънчев бряг, обхода на Ахелой и проекта за укрепването на брега край кв. „Сарафово“ в Бургас…“ – в. „Дневник“.

„Управляващите вече имат кандидат за здравен министър на мястото на подалия оставка проф. Николай Петров. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, предаде бТВ. Той ще изчака да бъде гласуван бюджетът на първо четене, преди да огласи името на новия член на кабинета…“ – в. „Сега“.

Източник – news.bg