Начало Перник Култура Богоявление е!

Богоявление е!

67

Днес Православната църква отбелязва Богоявление – Йордановден, третият по значимост християнски празник.
Според библейската легенда на този ден Иисус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение“. Оттук идва и названието на празника – Богоявление.
Смята се още за ден на светлината и просвещението. Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна.
Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста в реката или в морето. Мъжете се спускат да го вземат. Вярването е, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът – здрав. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен. На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите. Върху железен предмет се изгарят чемширените китки от предишното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст. С донесената от църквата свещ се запалва с „нов“ огън кандилото в семейния иконостас. Там се полагат и новите рождественски китки. Вечерта срещу Йордановден е третата (и последна) кадена вечер. Тя трябва да е постна.

150 хиляди българи празнуват имен ден на Йордановден. Честит празник на всички, които носят имената Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

Избори 2021
Избори 2021