Начало Политика Болниците в Перник запазват досегашната си организация на работа

Болниците в Перник запазват досегашната си организация на работа

44

Четирите болници на територията на област Перник да запазят досегашната си организация на работа, тъй като това е най-оптималният вариант – е предложението на Оперативния щаб за превенция и предотвратяване разпространението на COVID-19 на територията на област Перник, което беше гласувано на днешното заседание, свикано от областния управител инж. Емил Костадинов.
Решението беше взето във връзка с писмо на здравния министър проф. Костадин Ангелов до областния управител за осигуряване на необходимите медицински грижи за лицата, нуждаещи се от хоспитализация. В него се посочва да бъдат направени предложения за обособяването на две болници – една да е изцяло за пациенти с COVID и една за пациенти без COVID.
В доклада, който беше представен от Регионалната здравна инспекция стана ясно каква е легловата база, с която разполага област Перник.
В МБАЛ „Рахила Ангелова“ има 294 легла, разпределени в 16 отделения с различни профили. В Белодробната болница са налични 65 легла, от които 10 са за белодробна и 5 са за извън белодробна туберкулоза. Другите 50 легла могат да се използват за пациенти с Covid-19. В частната болница „Свети Георги“ има 28 болнични легла, от които 6 са за интензивно лечение на кардиологично болни и 22 общо кардиологични. Според изискванията в частните болници трябва да предоставят 20% от легловата си база за пациенти с Covid-19. Другото здравно заведение е Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация, която няма обособени легла за лечение на Covid-19, няма парно, няма медицински лица, няма и кислородни апарати.
На тази база д-р Стела Димитрова от РЗИ и директорите на болниците –
МБАЛ „Рахила Ангелова“ – д-р Анатоли Митов и СБАРББ – д-р Величка Кадийска,
председателят на сдружението на Общопрактикуващите лекари – д-р Борис Косаров и директорът на Регионалната здравноосигурителна каса – д-р Йорданка Александрова
обсъдиха, че единственото възможно и разумно решение за Перник е болниците да не се разделят.
„Нямаме възможност да приложим идеята на здравния министър в града ни. Затова ще изпратим предложението ни с доклада, в което ще настояваме да запазим сегашната конструкция на здравните заведения в Перник“, коментира областният управител инж. Емил Костадинов. Той посочи, че, ако превърнем МБАЛ „Рахила Ангелова“ в Covid- болница, която обслужва жителите на цялата област, трябва да пращаме болните в София.
„Има животоспасяващи процедури, за които няма време да се отиде до столицата, особено в сутрешните и вечерни часове, когато движението е натоварено“, допълни инж. Костадинов.