Начало Политика БСП ще иска вот на недоверие

БСП ще иска вот на недоверие

60

Конгресът на БСП възложи на парламентарната група „БСП за България“ да поиска вот на недоверие на правителството. Той ще е по тема, разкриваща най-ясно корупционната политика на ГЕРБ, предава „Фокус“.Конгресът на БСП възложи на парламентарната група „БСП за България“ да поиска вот на недоверие на правителството. Той ще е по тема, разкриваща най-ясно корупционната политика на ГЕРБ, предава „Фокус“.
„За“ декларацията гласуваха 381 делегати, „против“- 0 , и „въздържали се“ – 6, с което резолюцията бе приета.
Още във встъпителната си реч лидерът на партията Корнелия Нинова обяви, че ще поиска от делегатите на Конгреса да решат дали да бъде поискан вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов и ако тази мярка бъде одобрена, веднага ще започне консултации и с другите парламентарно представени партии.
„Сваляне на ГЕРБ и предсрочни избори – стъпка за това е вот на недоверие към правителството“, бяха думите на Нинова в началото на 49-ия Конгрес на партията.„
Освен това Конгресът на БСП прие алтернативната бюджет на политика на партията и доклада „Председателството на Съвета на ЕС – възможност за България“, както и издигна кандидатурата на Сергей Станишев за президент на Партията на европейските социалисти.
Сред основните акценти в алтернативния проект за държавен бюджет на партията са промяна в данъчната система, нов статут на болниците и отпадане на принципа „парите следват ученика“ в образованието.
Конгресът утвърди за делегирани членове на Националния съвет двама души: Георги Чакъров от БСП Велико Търново на мястото на Валентин Ламбев и Любомир Паунов от БСП Пловдив – град на мястото на проф. Красимир Мурджев.
Във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС делегатите на Конгреса възложиха на ПГ на „БСП за България“ да изиска от българското правителство разработване на национална визия за ролята и мястото на България в ЕС.
Трета точка е възлагане на Националния съвет на БСП да настоява българското правителство да излезе с национална позиция по многогодишната финансова рамка с ясни политически приоритети, които да са финансово гарантирани в бюджета на ЕС.
Четвърта точка предлага ПГ на „БСП за България“ да инициира дебат относно подготовката на България за членство в еврозоната.
В доклада за европредседателството се посочват петте стълба, на които се основава политическата визия на БСП за бъдещето на Европейския съюз и ролята на България в него.
Петте стълба са:
– ЕС – пълноценен Социален съюз, наред с икономическия и паричния – Европейският социален модел не е за продан! Водещата задача на обновяващия се Европейски съюз да стане формирането на силно конкурентна социална пазарна икономика, която има за цел пълна заетост и социален прогрес при надеждна защита на природата.
– България в ядрото, а не в периферията на ЕС – ясна стратегия и последователни държавни усилия за присъединяване към Шенген; Пътна карта за приемането на страната ни в Еврозоната; равноправно участие на България в политиките за отбрана и сигурност.
– България – активен участник, а не пасивен слушател на европейската сцена, чието Председателство на Съвета на ЕС очертава солидни политически приоритети и демонстрира национален капацитет за гъвкаво, компетентно и отговорно участие във формирането на общоевропейските политики.
– ЕС, в който Политиката на сближаване е израз на солидарност и заличаване на неравенствата между държавите членки. Политиката на сближаване получава по-широки перспективи чрез адекватна Многогодишна финансова рамка (МФР), предвиждаща нови собствени източници на финансиране.
– ЕС, в който Западните Балкани да имат ясна европейска перспектива, а Черноморският регион да стане обект на активни усилия от страна на ЕС в областта на екологията, сигурността и други сфери на стратегическо партньорство с държавите от региона.

Сподели
Предишна статияРъководството на „Миньор“ се срещна с консула в Чикаго
Следваща статияЛудогорец взе своето срещу Левски