Начало България България е на 15-о място в ЕС по смъртност от коронавирусната инфекция

България е на 15-о място в ЕС по смъртност от коронавирусната инфекция

11

   По показателя „смъртност“ от COVID-19 България е със 7.3 на сто хиляди, което е 15-о място в ЕС. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев
на брифинг в Министерски съвет. България и Гърция, както и страните от Скандинавието, с изключение на Швеция, са в най-светлата зона, посочи Кунчев. Процентът на положителните проби за британския вариант на вируса е твърде висок в Кюстендил, но разпространението му е много бавно, увери Кунчев. По думите му най-много случаи на британския вариант на вируса засега има в Гърция.
    По показател „заболеваемост“ България е със 127.4 на сто хиляди души население, което й отрежда 25-о място в ЕС и пето на Балканския полуостров.
    От леглата за лечение на пациенти в неусложнено състояние са заети 40 на сто, а за лечение на болни в усложнено състояние – 42 на сто, посочи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Най-много „интензивни“ легла са заети в Благоевград, Разград, Силистра, София област и Хасково.
    Министър Ангелов изрази удовлетворение от постигнатите резултати до момента и увери, че се следи увеличението на броя на болните. Той посочи, че няма голям наплив и натиск върху лечебните заведния. В Кюстендил и във Враца видях, че колегите се справят, има достатъчно свободни легла и лекарите работят спокойно, каза още той. Това ни дава възможност да продължим с плана, който следваме и с разхлабването на мерките, така че да не изпуснем ситуацията към настоящия момент, допълни министър Ангелов.
    Нарастват случаите на заболели, намираме се на нивата от 22 октомври миналата година, но кривата все още не е толкова остра и няма експоненциално нарастване, посочи председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. По думите му в Кюстендил обаче има такава тенденция. 
    Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов посочи, че ще бъде предложено да се премине към четвърта фаза от плана за ваксиниране, в която се предвижда да бъдат ваксинирани хора над 65-годишна възраст и хора с хронични заболявания.