Начало Политика България пое ротационното председателство на Съвета на ЕС

България пое ротационното председателство на Съвета на ЕС

88

България официално пое ротационното председателство на Съвета на ЕС от 1 януари 2018 г., а „Съединението прави силата“ става и европейско мото. Девизът е свързан с българската история, но отразява и идеята за обединена и солидарна Европа.
В логото на българското председателство са включени три от символите, които представят българската идентичността – кирилицата, шевицата и трикольорът. Идеята е да се покаже, че България е неделима част от Европа, но и в същото време да се представи това, което ни прави уникални сред другите страни.
Българското председателство ще работи за „сигурна, стабилна и солидарна Европа“, а трите основни послания са „консенсус, конкурентоспособност и кохезия“.
Председателството ще се съсредоточи върху четири основни области: бъдещето на Европа и младите хора, Западните Балкани, сигурността и стабилността и цифровата икономика. През следващите 6-месеца в София се очакват около 300 събития. Освен в София, те ще бъдат организирани и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново и др.
България ще бъде домакин на една среща на върха с участието на държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на ЕС и страните от Западните Балкани. Ще се съсътоят 12 неформални заседания на Съвета на ЕС и над 20 срещи на високо равнище, срещи от парламентарното измерение. На експертно ниво е предвидено да се проведат над 170 срещи и заседания, а под егидата на председателството – още около 85 събития.
Едно от най-тежките предизвикателства през следващите 6 месеца са преговорите между отделните държави за бюджета на Евросъюза за периода от 2021-ва година до 2027-ма, които трябва да приключат до май.

Избори 2021
Decorr