Начало Политика Българската държава призна Хуан Гуайдо за президент на Венецуала

Българската държава призна Хуан Гуайдо за президент на Венецуала

35

Правителството одобри официалната позиция на Република България за  политическата криза във Венецуела.  В нея се казва, че България признава Хуан Гуайдо за временно изпълняващ функциите на президент на Боливарската република.

В своя резолюция от 31.01.2019 г. ЕП признава обявилия се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо за изпълняващ функциите на държавен глава на страната.Тази позиция се споделя от по-голямата част от държавите в Латинска Америка, както и от САЩ, Канада, Австралия, Израел. Държавите, които подкрепят досегашния президент- Николас Мадуро са Русия, Китай, Турция и други страни със съмнително отношение към демократичните ценности.

Във вътрешен план, по-голямата част от политическите, гражданските и културните субекти на обществената сцена в страната подкрепят официалната ни позицията. Президентът Румен Радев и опозиционната- Социалистическа партия, косвено защитават  Николас Мадуро, който е обявен от международната общност за диктатор. Според тях, Държавата ни не трябва да бъде съпричастна със стремежа на народа на Венецуела към демокрация, а да запази мълчание.

Припомняме Ви, че на 26 януари 2019 г. ЕС, включително България, призова за спешно провеждане на свободни, прозрачни и честни президентски избори във Венецуела.

Избори 2021
Decorr