Начало Политика Български евродепутати обявиха война на двойните стандарти при горивата у нас

Български евродепутати обявиха война на двойните стандарти при горивата у нас

41

Българските евродепутатите Андрей Новаков и Емил Радев направиха в Народното събрание демонстрация на дизел от България и Гърция. Те донесоха два буркана с дизелово гориво – бистър и чист, зареден от Гърция и един от Самоков – мътен и значително по различен като консистенция.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10155632032996984&id=81955041983

„Видимо има разлика в горивата. До нас достигнаха много сигнали за различното качество на горивата в другите страни-членки на ЕС и в България“, посочиха евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП.

Двамата отбелязаха, сънародниците им масово се оплакват от лошо гориво у нас, заради което се явяват проблеми с колите, увеличава се разхода, стига се до замръзване през зимата и т.н.

Именно заради разликата в качеството на горивото, двамата са инициали пилотен проект за нова европейска програма на стойност от 3 милиона евро за преодоляване на проблема за двойните стандарти при горивата.

Те отбелязаха още, че това ще позволи да се правят ежедневни проверки от танкера до колонката на горивата в ЕС и ще се вземат мерки за единен стандарт на горивата, който да се спазва. Ще бъде направена интернет платформа с регистър на качеството на горивото във всички бензиностанции в ЕС, като на база на качените резултатите всеки гражданин ще може да направи информиран избор откъде да зареди.