Начало Политика Важните срокове за Местните избори

Важните срокове за Местните избори

535

Кметове на общини, общински съветници и кметове на села ще избираме на 27 октомври.

За тези избиратели, които искат да гласуват по настоящ, а не по постоянен адрес, важен е срокът 12 октомври.До този ден те трябва да подадат заявление за гласуване в друго населено място по настоящ адрес в съответната администрация. Тук обаче трябва да е изпълнено условието за уседналост. За да гласувате по настоящ адрес, трябва да имате регистрация поне шест месеца преди деня на вота, т.е. да бъде преди 27 април 2019 година, изчислиха от ЦИК.

Общинските избирателни комисии, които ще проведат Местни избори 2019 трябва да бъдат назначени до 6 септември. Това става след консултации за състава им при кмета на общината. Ако на тези консултации политиците не се разберат, както стана в Хасково, ЦИК назначава общинските избирателни комисии служебно.

За да участват в изборите през октомври, партиите и коалициите трябва да заявят това свое желание до 11 септември в ЦИК. Веднага след това, същото трябва да направят и пред ОИК, срокът е до 16 септември. До 24 септември – партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети регистрират кандидатите си пред ОИК.

До 25 септември – списъците с регистрираните кандидати вече са в ЦИК и се провежда жребий за номерата в интегралната бюлетина.

На 26 септември – ЦИК трябва да утвърди образеца на бюлетините.

На 27 септември започва официалната предизборна кампания. Тя приключва на 25 октомври. 26-ти октомври е Ден за размисъл, но далеч по-важно е, че е Димитровден.

12 октомври е крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес; избирателите с трайни увреждания могат да поискат да гласуват в подвижна избирателна кутия.

На 27 октомври изборният ден започва в 7 и завършва в 20 часа.

Сподели
Предишна статияВажно! МОСВ даде зелена светлина на водния цикъл в Перник
Следваща статияКамион се запали на АМ „Струма“, движението се отбива по обходен маршрут