Начало Политика Валери Симеонов: Демографските проблеми са сред най-тежките за България

Валери Симеонов: Демографските проблеми са сред най-тежките за България

38

До края на ноември правителството следва да отчете пред Народното събрание изпълнението през 2016 г. на стратегията за демографското развитие на България 2012-2030 г., а dо 31 януари 2018 г. да внесе в парламента и отчет за изпълнение на дейностите по мерките за преодоляване на демографската криза. До 31 март 2018 г. – да представи в НС прогноза за демографското развитие до 2040 г. Това решиха депутатите, които със 105 гласа приеха предложение на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ след разискване за демографските проблеми на страната.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ използва разискванията, за да заяви, че партията му продължава да настоява за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, който също бе в пленарната зала. По думите му в демографската стратегия се записват цели за пред Европа, но изпълнението им се дава на националистите и проблемът се решава по сталинисткия принцип няма човек – няма проблем. „Цялостната политика на днешната власт е политика на двойните, различните стандарти, включително и за морала. Осъден за ксенофобия и етническа омраза отговаря за демографската политика – ярък цинизъм“, заяви той.

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че ще подмине без коментар призива на Карадайъ да депозира оставката си. „Демографските проблеми са едни от най-тежките на съвременна България“, заяви той и посочи, че въпросът е много отговорен и трябва да бъде обсъждан, но не и да бъде използван политически.

„Тенденцията за демографски срив не е от вчера, не от шест месеца, не е и от, както имаше твърдения, че преходът към пазарна икономика е направил това“, заяви Симеонов от парламентаната трибуна. Той изнесе данни, че за 10-те години преди 1989 г. е имало отрицателен прираст от 2.3 на сто. „Това е една трайна тенденция в българското общество, която определено но се влияе от това дали има преход от пазарна към планова и каквато и да е икономика“, смята той.

Преди това Дора Янкова от „БСП за България“ се обърна към управляващите с предложение за създаване на фонд „Индустрия“ и фонд „Регионално въздействие“ за целенасочени инвестиции в определени региони с цел преодоляване на демографската криза. „Ако не вземем мерки, демографската криза може да стане демографска катастрофа“, предупреди тя.

„В очакване сме на драматични икономически и социални катаклизми“, смята и Хасан Адемов от ДПС. Той посочи, че цяла Европа има демографски проблеми, но в България, освен че населението застарява, то и намалява със застрашителни темпове. „През 2016 г. 100 излизащи биват заместени от 63-ма влизащи в страната“, посочи той. Адемов изтъкна, че раждаемостта се увеличава не когато се увеличават социални придобивки, а когато у обществото има очаквания за икономически ръст.

„Отмина времето, когато демографската политика се отличаваше само с мерки за увеличаване на раждаемостта“, увери в отговор Руслан Тошев от ГЕРБ. Съпартийката му Светлана Найденова също посочи, че демографските проблеми в страната са трупани с десетилетия. „Те не могат да бъдат решени за няколко години. Това е политика за 30-40 г напред“, добави тя.

Източник – dnevnik.bg