Начало Политика ВАС: „Топлофикация – Перник“ нарушава комплексното си разрешително

ВАС: „Топлофикация – Перник“ нарушава комплексното си разрешително

30

Върховният административен съд отмени решение на Административен съд – Перник, с което е отменена заповед за спиране на част от мощностите на „Топлофикация – Перник“, съобщиха от пресцентъра на съда.

Принудителната административна мярка е издадена на 4 септември 2019 г. от директора на РИОСВ – Перник, и с нея е преустановена работата на част от мощностите на „Топлофикация – Перник“. Става дума за два парогенератора, които са част от горивна инсталация за производство на топлинна и електрическа енергия – ТЕЦ „Република“.

От „Топлофикация – Перник“ са нарушили комплексното разрешително и разрешителното за емисии на парникови газове, като от януари до юли 2019 г. са докладвали използването на гориво от биомаса – 1530 т дървесен чипс. Това е основание за прилагане на принудителни административни мерки от Закона за опазване на околната среда, които имат за цел да преустановят нарушенията.

Използването на гориво от дървесна биомаса с неясно качество води до допълнителни емисии от парникови газове и до замърсяване на въздуха, водите и почвите, пише в мотивите на ВАС.

Избори 2021
Decorr