Начало Перник Култура Водещи историци и археолози на кръгла маса в Перник: В момента Пернишката...

Водещи историци и археолози на кръгла маса в Перник: В момента Пернишката крепост няма историческа автентичност

139

Крепостта „Кракра“ трябва да бъде изградена автентично. Около тази  позиция се обединиха водещи археолози и историци по време на кръгла маса за миналото, настоящето и бъдещето на пернишката крепост. Те бяха единодушни, че това е район в нашия град, в който е концентрирана изключително много памет.

„Тази възстановка е несполучлива. Наподобява крепост, но когато отблизо се види, става ясно, че това е една твърде модернистична възстановка, която влиза в разрез със самия обект. Това  може да се използва за шоу, за концерт или нещо друго, но не може да бъде атракция на една древна или средновековна крепост“, заяви доц. Георги Николов, зам.-декан на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и специалист по средновековна българска история. Той подчерта, че е мало добри идеи, които по ред причини не са реализирани.

„От моите разговори с кмета Вяра Церовска виждам, че има амбиция и желание, Крепостта да бъде консервирана и реконструирана,  така че тя да бъде атракция за туристите и посетителите на град Перник“, каза зам.-декана на Историческия факултет и  призова пернишката общественост и интелигенция да се обединят в единна позиция за премахване на тази бутафория, като се реализира нов идеен проект, съгласуван с обществеността, с Община Перник, с РИМ-Перник, като не се допуска да се стигне до някакво неподходящо изпълнение.

„Тази възстановка не отговаря на градежа, характерен за пернишкото средновековие, а по-скоро прилича на строежите в Плиска и Велики Преслав. Тя няма историческа автентичност.“, категоричен беше доц. Николов.

Инициативен комитет ще върне истинската слава на пернишката крепост. Той ще бъде учреден с широка подкрепа и в него ще участват известни български историци, интелектуалците  на Перник и хора, които са ангажирани към историята на града. Това предложение направи кметът на Община Перник Вяра Церовска в рамките на дискусията.
„Инициативният  комитет  ще  помогне да се говори за пернишката крепост  като едно автентично място  с богата история.  Ще трябва да се изгради проект и да покажем на перничани и гости на града крепостта такава, каквато е. Историята й е изключително интересна. Ние всички  искаме да я видим крепостта толкова истинска, колкото е била през годините назад.Това е моят стремеж и съм убедена, че това е желанието на всички перничани , защото това е силата на Перник и ние сме длъжни да работим затова“, категорично заяви кметът Вяра Церовска.
Дискусията премина при голям интерес и в нея взеха участие зам-кметовете Севделина Ковачева и Йордан Павлов, преподаватели от Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски . Сред тях бяха още проф. Тотко Стоянов – специалист по антична археология, гл.ас. Даниела Стоянова – специалист по археология. Сред историците бяха  и перничаните проф. Надя Манолова – специалист по българско възраждане и доц. Александър Николов – специалист по средновековна история.

 

Сподели
Предишна статияОбщина Перник продължава да изплаща дългове
Следваща статияКметът Церовска посрещна български и американски военни