Начало Политика Водният режим остава в историята на Перник

Водният режим остава в историята на Перник

125

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров се срещна с областния управител инж. Емил Костадинов и обсъдиха състоянието на язовир „Студена“. В срещата взеха участие още зам.-кметът на Община Перник Мирослав Стоицев и управителят на ВиК – Перник Борислав Иванов.
„Когато станах министър през януари, тази година, язовирът беше пълен на 13 процента, сега, няколко месеца по-късно, е над 82 процента“, заяви министър Димитров.
Той посочи, че благодарение на взетите мерки от областния управител, от общинското ръководство и ВиК са дали своя резултат.
„Ние считаме, че язовир „Студена“ може да бъде пълен до 24 200 000 куб. м. Той е уникален с това, че винаги може да бъде спрян да не прелива и да бъде изпусната водата. Язовирът е в добро състояние, стената е добре отремонтирана“ , сподели министърът.
На срещата бяха обсъдени какви да са параметрите, ако кметът възприеме идеята на ВиК да бъде премахнат режима. Коментирано беше и използването на новия водопровод в случай на необходимост. Разрешението да се ползва вода от София няма да бъде прекъсвано, ако е необходимо.
В рамките на срещата беше обсъден и проблемът с водата в Радомир.
„От всички 52 язовира в страната, които ние стопанисваме, 20 от тях са над 80 процента пълни“, заяви Емил Димитров. Той припомни, че решението за водата, която идва от София до Перник беше взето от Столичния общински съвет. Дали да бъде давана вода за Радомир трябва да го реши местният Общински съвет в Перник.
Областният управител инж. Емил Костадинов благодари на министър Димитров, че е съпричастен с проблема на Перник.
„Благодаря за отношението и подкрепата през всичките тези месеци, за да може общината да се справи с водната криза. Следващият етап е управителят на ВиК да пусне писмо към кмета на Перник , който да разреши отпадането на водния режим“ , сподели Костадинов.
Зам.-кметът Мирослав Стоицев също благодари за ползотворната среща, която беше направена. „Това тежко изпитание, което беше пред всички перничани, е вече на финала. Очаквам да бъде изпратено по официален път искането от ВиК до община Перник, за да дадем своето положително становище режимът да отпадне от утре.
„Имаше хора, които през януари месец казваха , че на язовир „Студена“ няма да му стигнат и три години да се напълни , оказа се обаче, че за четири месеца това е реалност“, допълни шефът на ВиК Борислав Иванов.

Избори 2021
Decorr