Начало Политика Всички дейности на закрито ще се извършват само със „зелен“ сертификат

Всички дейности на закрито ще се извършват само със „зелен“ сертификат

182

 Всички дейности на закрито ще се извършват само със „зелен“ сертификат, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. По думите му заради актуалната епидемична ситуация в страната, настанените в болница и броя на починали се налагат допълнителни мерки. Заповедта ще се публикува днес и ще влезе в сила от 00.00 ч. на 21 октомври.
    На този етап не се изисква „зелен“ сертификат за учителите. За деца под 12-годишна възраст няма да се изисква никъде сертификатът. За ползване на обществения транспорт също няма да се изисква този документ от деца или възрастни.
   Там, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на сто хиляди, ще се прекъсват учебните занимания. Ще се разглеждат ситуациите по общини. Всички, работещи в болници, диализни центрове, комплексни онкологични центрове и в домове за възрастни хора, ще трябва да имат  „зелен“ сертификат.
   Сертификатът е лесно проверим, подчерта министър Кацаров. Ще има изискване контролиращите сертификатите също да имат такъв документ, допълни той.
   Безплатни бързи антигенни тестове ще бъдат предоставени на всички регионални здравни инспекции и на лабораториите. Резултатите ще се публикуват в информационната система и хората ще могат да си вземат сертификата, който ще съдържа QR код. Ще бъдат контролирани и лабораториите за издаването на сертификатите. Бързите антигенни тестове ще се правят само от сертифицирани лаборатории, подчерта Кацаров. Лабораториите могат да имат и изнесени пунктове, като резултатът от теста пак трябва да се въведе в системата.
   Не се предвижда такъв тип ограничения за административните услуги, но препоръчваме да се ползват предимно онлайн услуги, каза още министър Кацаров.
   Ще могат да се провеждат извънкласни дейности за деца под 12-годишна възраст при не повече от 5 човека в помещение, с носене на защитни маски. Няма да се иска сертификат за аптеките и малките магазини, добави той.
   Със заповедта се преустановяват свижданията в болниците, отбеляза министър Кацаров.
   Има положително, но все още неокончателно становище на експертите валидността на  сертификата за ваксиниране да се удължи до 12 месеца, каза заместник-министър Тома Томов. Мерките ще продължат докато се достигнат ниски стойности на заболеваемостта, каза още министър Кацаров. По думите му основният ориентир е на база двуседмичната заболеваемост, така че най-краткият възможен срок, след който мерките може да бъдат променени, е две седмици.