Начало Политика Възможности за освобождаване от винетни такси обсъдиха на среща в Областна администрация...

Възможности за освобождаване от винетни такси обсъдиха на среща в Областна администрация – Перник

140

Възможности за освобождаване на пътни участъци от винетна такса бяха обсъдени днес на работна среща между зам.-областния управител на Перник Иво Иванов, кметове и представители на общините и директора на Областно пътно управление /ОПУ/ Емилия Ваклинова.
С писмо на Агенция „Пътна инфраструктура“ се дава възможност на общините да отправят предложение до АПИ за изваждане на участъци от републиканската пътна мрежа от списъка на републиканските пътища, за които се събира винетна такса. Финансирането на ремонта и поддържането на изключените участъци ще бъде за сметка на общините.
В тази връзка по време на срещата директорът на ОПУ Емилия Ваклинова, направи разяснение, че ако такова споразумение бъде подписано от община, то тя ще дължи такси за текущ ремонт и за зимно поддържане. Текущото поддържане на I, II и III клас ще бъде в размер на 5 000 лв./км. Зимното поддържане за I клас ще бъде съответно 3 000 лв./км. (приведена дължина), за II клас – 2 000 лв./км. (приведена дължина) и за III клас – 1 000 лв./км. (приведена дължина).
Представителите на общините изразиха становище, че при тези предложени цени от АПИ не могат да се възползват от дадената възможност.

Избори 2021
Decorr