Начало Перник Общество Вяра Церовска: Заварихме тежко финансово наследство от предишното управление на общината

Вяра Церовска: Заварихме тежко финансово наследство от предишното управление на общината

108

Когато говорим за бюджет, когато говорим за искания, винаги трябва да говорим и за възможности. Община Перник е в незавидно финансово наследство. Това заяви на извънредна пресконференция кметът на Общината Вяра Церовска и подчерта, че когато поема кметския пост в края на 2015 година общият размер на задълженията на Община Перник е в размер от 37, 621 млн. лева.
Тя представи подробна информация за това как се стига до това днес община Перник да бъде в незавидно финансово положение. През 2008 година в Общината постъпват средства в размер от 12 млн. по договорка, които идват след продължителни дела за погасяване на обявените към този момент задължения. През 2009 по същата договорка безвъзмездно и по същото споразумение е получено ново финансиране от 6 млн. лева. През 2010 година обаче започва натрупването на нови задължения. Тя подчерта, че голяма част от задълженията към НАП се натрупват именно в период 2010-2015 година.
„Лихвата по тази сума, която е в размер на 3,5 млн. лева, е 20%. Тази лихва срива и връща назад всички финансови усилия“, сподели кметът и допълни, че през 2011 година започват да се натрупват задълженията за отчисления за депониране, които към този момент са 5, 9 млн. лева.
Вяра Церовска подчерта, че както и досега тя и екипът и ще продължат да работят за това Перник да има по-добра и развита инфраструктура.
„Един дългогодишен проблем, не само за жителите на кварталите Църква и Изток, проблем, касаещ всички шофьори, преминаващи през външноградската магистрала, също намери своето решение. Това е изграждането и ремонтът на пешеходния подлез на жп cп. „Дacĸaлoвo“, подчерта Церовска.
След 35 години безхаберие от страна на институциите, занемареният подлез, който години наред създаваше голямо напрежение сред пешеходците, вече е обновен.
Факт е и първата велоалея в града. Трасето започва от централния площад „Кракра“, върви успоредно на вътрешноградската магистрала и река Струма и стига до парка пред кметство „Изток“.
„Не мога да подмина голямата болка на перничани, това което се случи в града ни и опозори нашата история – Крепостта „Кракра“. В този си вид крепостта не може да привлече дори и перничани“, заяви с възмущение кметът. Тя подчерта, че в момента водят разговори с преподаватели в Историческия факултет и се търси начин крепостта да бъде превърната в привлекателно място, по-близко до историята на Перник и да бъде приведен във вида, в който трябва да бъде.
Градоначалникът не подмина темата за ремонта на централния градски площад, един от големите проблеми, които общината е наследила от предишното управление и все още не може да се разплати.
„Изпълнението му налага непрекъснати корекции. Много трудна е нашата връзка с изпълнителя. Все още има неразплатени средства по първоначалната част на строително-ремонтните дейности, като тази да се направи оценка колко ще струва изваждането на мрамора и къде да бъде съхраняван“, разказа кметът. Тя подчерта, че общината полага огромни усилия за озеленяването и почистването на площада. Като друг проблем, който общината наследи кметът изведе този с депо за неопасни отпадъци категорично зави, че след множество проведени срещи и с много труд регионалното депо работи както трябва.
„В готовност за изпълнение са изключително важни за града ни инфраструктурни проекти. Това са проектите за изграждане на кръгови движения в кв. „Иван Пашов“ и на ул. ‚Благой Гебрев“. Ще работим и за това в кв. „Марина бара“ да има вход за Перник“, категорично заяви кметът на Перник. Тя сподели, че е изготвен проект за ремонт на моста над Кооперативния пазар, който скоро ще бъде поставен на обсъждане.
„Едно от нещата, които започнахме и с които имаме желание да променим и настроението и мястото за разтоварване на перничани, е паркът на предизвикатествата в местността „Войниковец“, сподели градоначалникът.
Паркът на предизвикателствата, чиито строително-монтажни дейности вече текат, включва изграждането и обособяването на сцена за културни изяви, алеи и различни атракциони за деца от различни възрастови групи и места за отдих, като е пригоден за достъпна среда за хора с увреждания, както и обект „Благоустрояване на квартал Тева“, предвиждащ изграждане на алеи, озеленяване, изграждане на беседки, монтиране на паркова мебел, тенис маси, площадка за стрийт фитнес, детски площадки, паркинг и т.н.
Кметът на Перник издаде, че друг проект, който предстои да бъде реализиран, е този за санирането на сградата на „Двореца на културата“.
„Предстои културния център и на бъдещето на Перник, да бъде санирана, така че да отговаря, не само на критериите за енергийна ефективност, но и на естетическите критерии, така че да запази всичко онова, което го има като даденост със своите красиви тавани и орнаменти“, каза още Церовска. Тя подчерта, че в центъра на града вече са изградени два нови паркинга – зад Съдебната палата и на ул. „Железничарска“. Подготвяме по Програма „Ремонтни дейности“да се подобри паркирането и в кв. Тева. В процес на реализация е проект „Подобряване на градската среда в град Перник“, финансиран с 3 921 125 лв. по ОП „Региони в растеж“, който предвижда възстановяване и облагородяване на кв. „Тева“. Строителните дейности включват изграждане на зони за отдих с алеи, озеленяване, изграждане на беседки, монтиране на паркова мебел, тенис маси, площадка за стрийт фитнес, детски площадки, паркинг за 50 коли и др.
„Приключва основният ремонт на читалището в с. Драгичево. Местнигте жители не вярваха, че ще успеем да договорим средства. Очаквам до края на годината тя да бъде открита. Това наистина ще бъде един чудесен център, в който хората ще могат да се съберат“, заяви Церовска. Тя обясни, че е изготвен проект за ремонт на водопровод и канализация на ул. „Палма. Кметът поясни, че започват ремонтни рейности и на манастира в с. Кладница, разположен в южния склон на Витоша.