Начало Перник Общество Вяра Церовска: През 2018 година предстои пълна реконструкция на пътя от Перник...

Вяра Церовска: През 2018 година предстои пълна реконструкция на пътя от Перник за София през Владая

415

„Проведох разговор с Министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който ме увери, че  тази година е заложена пълна реконструкция на пътя от Перник за София през Владая, със съответната маркировка и светофари, които да осигурят по-добър превоз на толкова голям пътникопоток“. В това увери кметът на Перник Вяра Церовска  в отговор на питане на общинския съветник Александрина Костадинова. Градоначалникът обясни, че съгласно член трети от Закона за движение по пътищата, лицата които стопанисват пътищата, имат задължението да ги поддържат изправни и да организират движението по тях така, че да осигурят условията за безопасно и сигурно придвижване и за опазване на околната среда от наднормен шум и замърсяване от моторни превозни средства. В конкретния случай стопанин на пътя е Агенция „Пътна инфраструктура“-град София.

„Съгласно ал. 1  от закона за движение по пътищата, решаването на проблема  със задръстванията по път I-1 от моторни превозни средства сутрин  в района на Владая посока град София и вечер от град София в посока град Перник, е от компетенцията н Агенция „пътна инфраструктура“, подчерта Церовска.

В отговор на питане на общински съветници за лошото състояние на настилката на няколко от улиците в идеалния център на града, в резултат на ремонтни дейности от фирми, кметът категорично зави, че възстановяването на пътна настилка в централна градска част е в резултат на  аварии на експлоатационните дружества. Тя  увери, че Община Перник е взела необходимите мерки, като посочените участъци вече са отремонтирани и се  упражнява непрекъснат контрол за срочното възстановяване на настилките след аварии, а при необходимост налагат и  съответните глоби.