Начало Политика В област Перник няма нито едно огнище на зараза от птичи грип

В област Перник няма нито едно огнище на зараза от птичи грип

11

В област Перник няма нито едно огнище на зараза от птичи грип. Това съобщи на днешната Епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Елза Драгомирова, която беше водена от зам.-областния управител Иво Иванов .
Информацията беше изнесена във връзка с установените четири огнище на заболяването Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците в обекти за отглеждане на кокошки в град Славяново, област Плевен.
В рамките на срещата д-р Драгомирова отправи апел към всички граждани да бъдат внимателни и да подават сигнали в ОДБХ Перник при констатиране на умрели домашни или диви птици.
Тя отбеляза, че заболяването е силно заразно по домашните и дивите птици, характеризиращо се с тежки неврологични нарушения, хеморагична диатеза и лезии по различните органи и системи, което може да доведе до 100% смъртност при кокошевите птици. „Основен преносител на заболяването са дивите птици и поради тази причина следва да се ограничи контакта с домашните такива. Определени са 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдателна зона“ – допълни тя.
Според направената справка на територията на област Перник има регистрирани и функциониращи три животновъдни обекта за отглеждане на птици. Те са разположени в селата Дивотино, Видрица и Червена могила.
„Да не се пипат заболели или умрели птици с голи ръце, а само с предпазни средства. Да не се допускат деца до тях“, отбеляза д-р Драгомирова.