Начало България В памет на Дан Колов

В памет на Дан Колов

55

На 26 март 1940 г. умира Дончо Колев Данев….. Дан Колов.
Поклон пред паметта му!
Всеки е чувал това име, всеки знае малко или много за него, за най-великия борец на всички времена, за българина, за героя, за човека Дан Колов! Наричат го „Кинг Конг“, „Кралят на кеча“ и „Балканският лъв“….След 30 г. в чужбина Дан Колов се завръща в родината си и е посрещнат като герой. През цялата си кариера е уговарян да смени гражданството си с американско, но до смъртта си той остава горд българин. Негови са думите: „Чувствам се силен, защото съм българин“. Отказва предложение за чуждо поданство с думите: „Дан Колов е българин“.

Дан Колов е запомнен и с голямото си сърце, помагайки на множество българи, както в България, така и в чужбина, вкл. наши студенти. Бидейки милионер, той раздава абсолютно всичко до последната стотинка за благотворителност. Първият самолет на българските пощи е закупен от него.

Отдава усилията си на българския спорт и създава школи по борба, като тренира младите хора, но също така продължава да се състезава почти до последните си дни.

Комунистическата власт след 9.IX.1944 г. го награждава посмъртно със званието „Заслужил майстор на спорта“ и от 1962 г. в негова памет Българската федерация по борба устройва международен турнир по свободна борба.

Когато му предлагат да го откарат с файтон до селото му, Дан Колов отговаря: „Пеш съм излязъл, пеш ще се върна!“.

Избори 2021
Избори 2021