Начало Политика В петък пускат дългоочаквания пътен възел „Марина бара“

В петък пускат дългоочаквания пътен възел „Марина бара“

253

Областният управител инж. Емил Костадинов инспектира изградената връзка София – Перник на пътен възел „Марина бара“, част от път I-6 София – Радомир. Тя ще бъде пусната в експлоатация утре следобед.
На обиколката присъстваха временно изпълняващият директор на Областно пътно управление инж. Емилия Ваклинова и експерти.
„Обектът се финансира изцяло с държавни средства, възложител е Агенция “Пътнаинфраструктура”. С реализацията на пътната връзка трафикът на входовете и изходите на града ще се облекчи значително. Всеки ден между Перник и столицата пътуват над 26 000 превозни средства. С новото трасе възможностите за вход и изход към София стават общо три“, коментира инж. Костадинов.
Той припомни, че процедурата стартира през 2019 година с изготвен от Община Перник проект.
„Документите бяха лично връчени на министъра на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова от тогавашния кмет д-р Вяра Церовска. След това беше подписано споразумение между Община Перник и АПИ за изграждане на отсечката, като Общината осигурява проекта, а пътната агенция финансира самото строителство“, припомни областният управител.
Пътна връзка е с дължина 211,4 м. В участъка са поставени предпазни огради с пана срещу заслепяване на шофьорите, стоманени парапети, маркировка със светлоотразителни перли за по-добра видимост през нощта и знаци, поставено е осветление и озеленяване.
Стойността на строително-монтажните работи е 947 482,82 лв. с ДДС. Изпълнител е „Калистратов груп“ ООД. Строителният надзор е на „Консулт Инженеринг“ ЕООД. Техният договор е за 22 560 лв. с ДДС.