ГЕРБ поиска оставката на ЦИК

  33

  Ако гласуването в чужбина бил гвоздеят в програмата на „новите почтени реформатори“, то там възникнали най-много въпросителни и проблеми. Това заяви бившият заместник-външен министър Георг Георгиев на брифинг в централата на партията.

  Указания и инструкции за провеждането на изборите в чужбина били дадени в петък, 9 юни, два дни преди изборите. Имаме куриозни случаи като например в Бурса, където ИТ-то на турското училище отговарял за обезпечеността на машините за гласуване, посочи Георгиев. Защо ЦИК не даде списък за имената на техниците, отговарящи за машините зад граница, такъв списък съществува ли и може ли отнякъде да се намери, запита той.

  „Ако трябва да влезе в модерната космическата тематика, ЦИК като една черна дупка погълна и резултатите, и развитията на редица секции зад граница„, посочи Георгиев.

  ЦИК не казва по какъв начин е приключил изборния ден в секцията в Бурса, като има и такива секции, които не са отчетени контролни разписки. Председателите на ЦИК са забравили, че трябва да разкрият избирателни секции. За първи път членове на ЦИК зад граница нямат връзка с ЦИК да получат информация. Нито един колега член на СИК зад граница не е могъл да се свърже с ЦИК какво именно се случва, възмутен е Георгиев.

  Ако това не е повод да поискаме оставката на цялата ЦИК, не знам какво би могло да бъде. Тези хора са длъжни да поемат отговорност за хаоса в чужбина.

  Най-голямата изборна измама и тюрлюгювеч е това, което е стана в чужбина, категоричен бе Георгиев.

   Биков иронизира, че докато полицията е създавала пушилки да арестува домоуправител на входа, в ромските махали има победител – „Има такъв народ“, ДПС и „Демократична България“ в София.

  Смятаме, че ЦИК е крайно некомпетентна и безотговорна. От ГЕРБ отново разкритикуваха ЦИК за първото заседание, което започна едва в 9 часа в изборния ден, докато хората се редят на опашки. Цветозар Томов си изключил телефона, никой нямал връзка с комисията. Къде е ЦИК, Цветозар Томов спинка ли, на вилата ли е? Бойко Рашков къде е?

  „Единият си изключва телефона, другият не го вдига“, отчете Тома Биков.

  Едно нещо за 5 години трябваше да направи Румен Радев – да организира честни избори. Той създаде такъв хаос, че така уплаши хората и имаме рекордната ниска избирателна активност и най-ниското представителство на българския народ в парламента, заяви Бойко Борисов.

  „По-ниска избирателна активност никога не е имало, но това е демокрацията по Румен Радевски.“

  Бойко Борисов също е възмутен, че ЦИК брои два дена два процента. „Представяте ли си два дни да не могат да преброят два процента. Нямало секции, нямало инструкции“, недоумява лидерът на ГЕРБ. Борисов е убеден, че в момента в ЦИК се чудят как да нагласят резултата, тъй като пак ГЕРБ е бил. Или по-точно „Пак ви бих…“

  Два дена се чуди радевата машина как да направи цялата тази работа, изтъкна Борисов. „Все още няма решение на ЦИК и това се казва самозванство. Аз съм практичен човек и съм си изградил доверието на хората, защото мисля първо за хората“, подчерта Борисов.

  Той призова партиите в парламента да си поемат политическата отговорност.

  Борисов също е възмутен, че още не е чул дали партиите ще подкрепят Слави Трифонов, или не. Самият Борисов обаче отказа да отговори на въпрос дали ГЕРБ ще дадат подкрепата си или пък може би брой депутати само за подкрепа на кабинет на ИТН, както неведнъж е предлагал вече, точно с аргумент, че дори и че окончателните резултатите на ЦИК не са излезли.

  Бойко Борисов посочи, че Рашков е осигурил на останалите партии да купуват гласове. Самознанството да се обявиш за победител, означава, че си сигурен в какво си се разбрал, отбеляза той. Хаосът, който създават, в желанието си да чегъртат – ето, ние сме се дръпнали, изтъкна Борисов и запита какво им липсва сега на останалите партии.

  Ако искаха да внесат някакво спокойствие, премиер трябваше да бъде Симеон Сакскобургготски, той говори 7-8 езика, посочи Борисов, няколко пъти, иронизирайки биографиите на номинираните от Слави Трифонов за министри.

  Ако искаха да успокоят държавата, по-добре да бяха сложили царя, смята Борисов, въпреки че малко по-късно обясни, че Царя за президент и това правителство (на ИТН) – на хората ще им дойде в повече връщането на НДСВ през задния вход“

  Въпреки че Борисов призна, че лично е предан на Царя, защото „бил голям човек“ и си спомни деня 3 септември, когато в ресторант „Браво“ получил поканата да стане главен секретар. „Толкова ми беше хубав живота преди това…“, спомни си още Борисов времената, когато карал скъпи коли и никой не го питал на каква кола и защо се вози.

  Лидерът на ГЕРБ помни обаче времето, когато „всички кръгчета“ се присламчваха към Симеон Сакскобургготски.