Начало България Годишните винетки вече със срок от датата на закупуване

Годишните винетки вече със срок от датата на закупуване

48

Годишните винетки, даващи право на ползване на пътищата от републиканската пътна мрежа, ще са с валидност 12 месеца от датата на закупуване, а не както сега до края на януари следващата година. Това приеха депутатите с одобрени на второ четене промени в Закона за пътищата. Предложението дойде от депутатите Петър Славов и Мартин Димитров и беше подкрепено от други народни представители от „Реформаторския блок“ и „Патриотичния фронт“ и ПФ.

Въвежда се тримесечна винетка за леки автомобили под 3.5 тона от 1 януари 2018 г.  Това се предвижда в проект на постановление за изменение и допълнение в Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата. С промените се определя и нов срок за действие на годишните винетки – една година от датата на купуване, а не както досега за календарна година, което ще важи за всички пътни превозни средства (ППС), независимо от категорията и държавата на регистрация.

Цената на новата тримесечна винетка ще е 54 лв. Тя е определена от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките, която изготви  „Анализ за изчисляване и определяне на размера на тримесечна винетна такса за ППС от Категория 3, както и оценка на приходите от винетни такси“ по поръчка на Агенция „Пътна инфраструктура“.