Начало България Две години без книжка, ако не спреш на зебра

Две години без книжка, ако не спреш на зебра

94
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Шофьорската книжка да може да ни бъде отнета и по лична преценка на Пътна полиция предвижда новият проект за Закон за движение по пътищата, съобщава БТА. Това може да се случи в случаите, при които бъде констатирано, че сме изпаднали в истерия, депресия или дълбока психологическа драма. Законопроектът предвижда също за минаване на червен светофар и при неспиране на пешеходна пътека да се отнема шофьорската книжка на водача за две години.

Друго предложение е шофьорите да спазват задължително минимална дистанция от 70 метра за движение по магистралата. За скоростните шосета ще е от 60 метра, а за останалите трасета извън града – 40 метра.

Велосипедистите пък ще са длъжни да се движат с каска и светлоотразителна жилетка по всяко време, а глобата, ако не го правят, ще е 30 лева. Тежките нарушения, при които ще се отнема шофьорската книжка пък ще бъдат  седем – употреба на алкохол, както и шофиране в аварийната лента или в насрещното платно. Ако в рамките на две години водачът направи три от тези седем нарушения, ще загуби правоспособност.

Глобите за нарушителите също ще се увеличат – ако новият закон бъде приет, всеки шофьор, който мине на червено, ще трябва да плати не 100, а 150 лв., а за неправилно паркиране глобата се увеличава от 50 на 100 лв.

Избори 2021
Decorr