Двойно увеличение на учителските заплати обеща просветният министър Красимир Вълчев (ВИДЕО)

175

3.5 млрд. Правителството ще отдели за системата на предучилищното и училищното образование през 2018 година. Близо 1,7 млрд. От бюджета ще отидат за заплати на учителите. Това заяви Красимир Вълчев, минисър на образованието и науката, по време на кръгла маса на тема „Възможности за подобряване на образователната инфраструктура в Перник”, инициирана от кмета на Общината Вяра Церовска.

Министър Вълчев подчерта, че ангажиментът, който правителството пое за двойно увеличение на учителските заплати, е категоричен и ще продължи до 2021 г. Той отбеляза, че Община Перник има много добро взаимодействие с училищата и ръководствата им.

Участие в кръглата маса взеха още зам.-кметовете на Общината Севделина Ковачева и Йордан Павлов, директорът на РУО-Перник Ваня Коконова, експерти в Община Перник и директори на учебни заведения на територията на Общината.

„Проблемите и предизвикатгелствата пред образователната система са много. Те са свързани, както с учебните програми и нормативната уретба, с бюджета, с ежедневната работа, както и такива, касаещи ефективното вклюване на всяко едно дете в образователната система и подобряване на образователните му резултати”, сподели министър Вълчев. Той обясни, че най-важният фактор в образователната система е учителят.

„Такова припознаване на ролята и важността на педагогическите специалисти през последното десетилетие не е имало. Ако имаме по-добри учители, то тогава ще имаме по добра база за всички останали професии” , каза още просветният министър. Той отбеляза, че трябва да се погрижим за това повече мотивирани млади хора с високи учебни резултати да избират учителската професия за свой път на развитие.

По време на визитата си в Перник м министър Вълчев посети 11 ОУ „Елин Пелин”, където разговаря с родителското настоятелство на учебното заведение.