Начало България Делата за корупция вече ще се гледат от специализирания съд

Делата за корупция вече ще се гледат от специализирания съд

51

елата за корупция и още близо 40 престъпления вече ще се разследват от специализираната прокуратурата и ако се стигне до дело и от специализирания съд. Това се случва с окончателното влизане в сила на промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) приети от парламента през лятото.

Тогава беше записано, че те ще заработят три месеца след гласуването им. Срещу измененията се обявиха адвокати и представители на неправителствени организации. Въпреки призивите тогава към президента Румен Радев да наложи вето, той не го направи. Преди седмица стана известно, че съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) изготвят искане до Конституционния съд за обявяването на промените за противоконституционни.

Специализираният съд и прокуратура бяха създадени по време на първото правителство на ГЕРБ през 2011 година. Тогава също беше обсъждана идеята новият съд да гледа делата за корупция, които до вчера бяха в компетентността на Софийския градски съд. Тогава обаче беше взето решение там да се гледат процеси за организирана престъпна група и тероризъм.

За близо шестте години на своето съществуване обаче стана известно, че специализираните институции са с изключително ниска ефективност, а качеството на правораздаване е под въпрос. Процесите продължава с години, а по-голямата част от тях приключват със споразумение или оправдателна присъда. Анализ на Върховния касационен съд (ВКС) също показа проблеми в работата на двете инстанции.

Наскоро Софийският градски съд (СГС) публикува статистика, от която става известно, че за последните близо три години, прокуратурата е внесла в съда 26 случая на корупция по високите етажи на властта. Въпреки тези данни, парламентът гласува специализираните магистрати да могат да получават до шест заплати годишно бонус. Промените все още не са обнародвани в Държавен вестник и не е известно дали президента Румен Радев няма да им наложи вето.

Кои престъпления вече ще се гледат от специализирания съд

Делата за престъпленията по член 201–205 (присвоявания), 212, 212а, 219, 220, 224, 225б, 226, 250, 251, 253–253б, 254а, 254б, 256, 282–283а, 285, 287–289, 294, 295, 299, 301–307, 310, 311 и 313 от Наказателния кодекс, извършени от:
а) народни представители;
б) членове на Министерския съвет и заместник-министри;
в)председатели на държавни агенции и държавни комисии, изпълнителни директори на изпълнителните агенции и техните заместници;
г) управителя на Националния осигурителен институт, управителя на Националната здравноосигурителна каса, изпълнителния директор и директорите на териториалните дирекции на Националната агенция по приходите;
д) директора на Агенция „Митници“, началници на митници, митнически бюра и пунктове;
е) членове на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства;
ж) областни управители и заместник областни управители;
з) съдии, прокурори и следователи;
и)членове на Висшия съдебен съвет, главния инспектор и инспекторите в Инспектората на ВСС

Сподели
Предишна статияВременни промени в движението на влаковете между София и Перник
Следваща статияГЕРБ: Нинова явно не ходи по земята