Начало Перник Днес е важен ден за Перник, за да се реши проблемът с...

Днес е важен ден за Перник, за да се реши проблемът с безводието

142

Днес е важен ден за Перник , очаква се Министерският съвет да гласува отпускането на 25 милиона лева за изграждане на трасе, което да свърже водопреносната мрежа на София с тази на Перник.

За да стане факт обаче решението трябва да бъде одобрено и от Столичния общински съвет, който също ще обсъди и гласува решение по въпроса.

Водата ще може да се насочи от водосбора на „Белмекен“ през водопреносната мрежа на София, която ще се подава към града. Експерти от Софийска вода са категорични, че този процес няма да постави в риск водоподаването за столичани. Трасето ще бъде с дължина 13,5 км. и ще минава само през терени държавна собственост. Така за перничани ще бъдат осигурени по 300 л/с или 700 000 куб. м на месец. Помпите и тръбопроводът трябва да са готови до 45 дни.

Само преди ден местният законодателен орган в Перник одобри спасителния план на правителството, който трябва да избави града от водната криза.

Единодушно бе одобрено свързването на водопроводните системи. Спор се разгоря около изготвения от общината и специалисти от ВиК списък на улици, които да бъдат ремонтирани, но в крайна сметка се стигна до решение и по тази тема.

Избори 2021
Decorr