Начало Политика „Духът на Сурва“ плени Народното събрание (ВИДЕО)

„Духът на Сурва“ плени Народното събрание (ВИДЕО)

156

25 красиви, пъстри и въздействащи фотографии, запечатали уникални моменти от най-чакания и обичан празник в пернишко, предадоха на народните избраници настроението на „Сурва“. Експозицията беше открита днес от председателя на българския Парламент Цвета Караянчева.
„Днес ще се потопим в традицията, в хармонията, в красотата, и сякаш ще бъдем в творбите на Радичков. Тези 25 фотоса ще ни помогнат да осмислим колко е богато нашето културно наследство, колко сме големи, колко сме важни и какво можем да покажем на съвременна Европа в Председателството, в което се намираме в момента“. С тези думи председателя на Народното събрание откри експозицията и изрази надежда колоритната сурвакарска група от град Батановци, която днес е на посещение в Народното събрание, да прогони злите сили и да донесе мир, хармония и благоденствие.
На събитието присъства кметът на Община Перник Вяра Вяра Церовска. Тя не скри радостта и гордостта си от факта, че една вековна традиция е представена в тази емблематична институция.
Изложбата е част от проявите, които предхождат 27-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“, което тази година ще бъде на 26, 27 и 28 януари.

Сподели
Предишна статияПразник „Тайнството на Сурва“ организира Община Радомир
Следваща статияПъстра изложба на художника Антон Гошев беше открита в пернишката галерия „Кракра„.