Начало Политика Депутатът д-р Александър Александров: Инкриминираме бракониерството!

Депутатът д-р Александър Александров: Инкриминираме бракониерството!

803

Преди 2 месеца народният представител от ПП ГЕРБ-Перник д-р Александър Александров проведе работна среща с представители на Централната рибноопазваща организация в Перник, с която бяха обсъдени проблемите в сектора. Депутатът пое ангажимент да окаже съдействие да бъдат направени законодателни промени, с които да бъде инкриминиран незаконният улов на риба. Преди месец проблемът влезе за разглеждане в НС, след като група депутати от ГЕРБ внесоха законопроект срещу незаконния улов на риба.

 

Г-н Александров докъде стигна законодателната инициатива?

  • ЦРОО е организация, която е против незаконния улов на риба. Имаме представители от пернишка област. По време на един от моите приемни дни преди повече от 2 месеца, имах посещение от страна на представители на тази организация, пред които се ангажирах да подемем тази инициатива. В същото време моят колега Иван Миховски от Троян, по време на приемен ден, разговаря с представители на същата организация. В резултат на тези две срещи, беше инициирана обща среща в Парламента, на която представители на ЦРОО изложиха пред народните представители от ПП ГЕРБ своите идеи, и поехме ангажимент да бъде изготвен законопроект, с който да бъде инкриминиран незаконния улов на риба. Проектът вече се изготвя и в близко бъдеще ще бъде внесен за разглеждане в парламентарните комисии.

 

Какви са заложените в законопроекта промени за намаляване на нерегламентираният риболов?

  • Промените целят да бъде търсена наказателна отговорност от  всички, които упражняват нерегламентиран риболов.  Той вече придобива застрашителни размери и е наложителен, тъй като големи държавни язовири и реки се обезрибяват с нарастващи темпове поради риболов с електрически ток, хрилни рибарски мрежи, взривни и отровни вещества и други методи и средства забранени от Закона за рибарството.

 

Бракониерството унищожава рибното богатство на България, а заловените нарушители получават единствено парични санкции, които те не плащат. Работи ли се в посока се по-ефективното събиране на глобите на бракониерите?

  • Това вече не е законодателна дейност. Тази дейност се извършва от самия съюз чрез т. нар. хайки, които се правят съвместно с полицията и гражданска защита. От нас се иска законопроект, който да бъде разгледан в комисия и гласуван в Пленарна зала. Такъв ще има.

Pernik24.com Всички права запазени! Използването на материали (текст и/или снимки) е разрешено само с цитиране на източник и поставяне на активен линк към източника.