Начало Политика Д-р Вяра Церовска: Европа е нашият дом!

Д-р Вяра Церовска: Европа е нашият дом!

60

Кметът на Община Перник бе на двудневно работно посещение в Европейския парламент, по покана на евродепутата Владимир Уручев. В интервю пред Росица Ангелова за ИА „ФОКУС“, д-р Церовска коментира важността на Европейския съюз както за общините, така и за всеки един гражданин. Градоначалникът заяви, че изборът е избор за пътя на България и това е голямата и важна тема. 

Водещ: Първата ни среща в предаването „Перничани – потомците на Кракра“ днес е с кмета на Община Перник Вяра Церовска, която заварваме в Брюксел. Какъв е поводът за посещението Ви, г-жо Церовска?

Вяра Церовска: Имахме среща, която организира евродепутатът Владимир Уручев. Използвам случая да кажа своето голямо благодаря, защото той е европейски политик – изключително спокоен, мъдър и добър приятел на Перник. Той  направи много, така че европейските врати да се отворят и за моите съграждани. Направи много увлекателни и интересни срещи с ученици. Поводът, който ни доведе днес тук е да се срещнем с нашите евродепутати, да почувстват атмосферата на Европейския парламент, макар и в последната му работна седмица. Заедно съм с директори на общински детски градини, с водещи журналисти от нашия град. Срещите, които направихме, бяха изключително интересни и увлекателни, говорихме за това как работи парламентът, какви са целите, как запазвайки националната си идентичност ние на практика работим за европейските ценности. Говорихме за приноса на всеки един от нашите евродепутати от ПП ГЕРБ за България. Много интересен диалог проведохме и наистина смятам, че за всички нас беше много полезно, приятно,  интересно да бъдем тук и да говорим с тях.

Водещ: Как, госпожо Церовска, оценявате възможностите, които ЕС дава на българските общини чрез програмите си?

Вяра Церовска: Европейските програми достигат до всички нас. Не само до големите градове, до малките села, до всеки един отделен човек. Това, което говори Андрей Новаков и това, което трябва наистина много пъти да бъде обяснявано – европейските програми продължават. И ако досега сме имали 14 милиарда – през първия програмен период, то сега средствата за България ще бъдат 18 милиарда и половина, увеличени с 4 милиарда и половина. Това са възможности, които ни изравняват и като качество на живот, и като удобство на всеки един от нас в България. Смятам, че изборът ни е ясен – просто трябва да говорим за европейски политики, за това, което ни вълнува, за това, което нас като българи ни касае. Всеки един от нас е важно да знае – европейското семейство ни очаква като равни. И ние имаме нужда от голямата помощ на всички тези народи, които са изградили своята демокрация. Така че изборът е избор за пътя на България и това е голямата и важна тема. Дали ще го направим, зависи от нас.

Водещ: Убедена съм, че Община Перник вече има достатъчно реализирани европроекти. Направени са немалко инвестиции, имате със сигурност планове и за бъдещи такива, но бих искала да ви попитам кой  от европроектите,  които реализирате в общината, за вас лично е най-запомнящият се?

Вяра Церовска: Всички проекти са много скъпи за мен, защото във всеки един сме вложили много сърце и много енергия, не просто да усвоим средствата, а да ги направим такива, че да се харесат на хората. Всеки един проект като приключи, като го видим, се радваме на резултата и сме в очакване на това какви възможности има още, за да направим Перник по-хубав град. По ОП „Региони в растеж“ успяхме да реализираме и Парка на предизвикателствата, и моста над река Струма, и да облагородим пространството в кв. „Тева“. Успяхме да санираме общината. Най-важното – да направим чисто нови изключително модерни, приятни и удобни две детски градини в община Перник – „Изворче“ и „Миньорче“. Така че това са много скъпи за нас проекти, много обичани от нас, защото сме ги направили с много голямо старание. Надявам се да имаме възможност да реализираме всички цели, които сме си поставили. В момента работим по програма за интегриран градски транспорт, с която ще направим нова крачка в подобряване на транспорта в община Перник. Предстои ни да закупим 12 нови екологични автобуса и то по основната линия. Знаете, Перник е разположен по доста голяма дължина, така че свързването на кв. „Изток“ с град Перник е много важно, както и този транспорт да бъде достъпен, удобен и екологично чист. Работим в момента по проект за социални жилища, които се намират в кв. „Тева“. Два блока предстои да бъдат обновени, санирани, обзаведени и да станат дом за 42 семейства. Така че всяка една възможност е добре дошла за нас. Социалните програми, по които работим, също са много, те промениха Перник. Сега в момента сме готови със започване на три центъра – Център за хора с физически увреждания, за хора с деменции, с психически отклонения – това са нови възможности за перничани и мисля, че ще ги направим и тях добре, заедно с другите социални услуги, които сме направили, някои от тях също по европейски проекти. Много подобрихме грижата си за младите хора, като и за хората, които имат проблеми и не могат да се справят сами.

Водещ: Както и вие казахте, членството ни в Европейския съюз е начин да съхраним своята идентичност, но вероятно и начин да сверим своите часовници. Дадоха ли ви днешните срещи и дискусии тази възможност – къде са българските общини на фона на ЕС?

Вяра Церовска: Вижте, при всяко излизане от България, това, което много ме впечатлява е как хората са използвали всеки един ден, за да направят живота си по-удобен, по-красив и да съхранят всичко, което имат. Не знам дали тези тежки първи години на Прехода, които върнаха България много, много назад или вътрешните борби, които се водят, не ни дават възможност на нас като хора поотделно да разберем, че всичко зависи от нас. Няма българин, който да е избягал в друга държава и да не се възхити на реда, на улиците, на чистотата, на транспорта, на сградите, на образованието, на здравеопазването. Ние също сме европейци. Всяка една от тези теми зависи от нас самите. Много лесно е да вземеш самолет и да излетиш. Обединението ни, трудът ни, всичко това е наша задача. Особено на хората, които сме се ангажирали в обществения живот. И мисля, че е от изключително голямо значение да говорим за това, че Европа е нашият дом. Всяка една от тези държави е много близко, независимо че имаме големи различия в историята си. Тя е близка и с това, че посреща и приютява твърде много българи. Така че има какво да вземем от всички тях и е важно крачката към Европа да я направим заедно и да я направим категорично.