Начало Перник Общество Д-р Вяра Церовска: Общината съдейства с целия си експертен потенциал за по-бързата...

Д-р Вяра Церовска: Общината съдейства с целия си експертен потенциал за по-бързата реализация на водния проект в града и повишаване качеството на ВиК услугата

139
Вяра Церовкса
Вяра Церовкса

Д-р Вяра Церовска в интервю за предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“ след като Общинският съвет в Перник даде съгласие за прокарване на тръбопровод за отпадъчни води от град Радомир до пречиствателната станция в Батановци на днешното си заседание

 

Водещ: г-жо Церовска, нека първо припомним как се стигна до днешната среща на Общинския съвет и поправката на минало негово решение?

Вяра Церовска: На практика всички решения, които касаят водния цикъл, бяха взети доста отдавна. Днешната среща обаче, както Вие правилно отбелязахте, се касае до поправка във връзка с необходимостта от предварително съгласие по право на преминаване на трасето на напорния тръбопровод, който представлява тласкател на отпадъчните води – от град Радомир до пречиствателната станция на Батановци. Тази промяна се налага, тъй като по предишното трасе има проблеми, които не могат да бъдат отстранени. Общинският съвет взе това заключителното решение, което е резултат от редица такива, за да се стигне до приемането на прединвестиционните предложения и да може да стартира водният цикъл в Перник. Разбира се, имаше и дискусия, продиктувана от това, че някои от общинските съветници очевидно не бяха запознати с решенията, които те самите са гласували. Трябваше да се върнем на разговор за това има ли нужда Перник от воден цикъл, какви са техническите решения, които са предложени и защо се налага да бъде изграден този напорен тръбопровод от Радомир до Батановци. А необходимостта от изграждането на такъв тръбопровод дойде от невъзможността в непосредствена близост една до друга да бъдат изградени две пречиствателни станции. Тази, с която разполага град Радомир, е частна собственост, но няма постигнато споразумение тя да премине в ръцете или на държавата, или на общината между Министерството на околната среда и водите или Общината с частния собственик. Така се наложи да бъде взето ново техническо решение с изграждането на този напорен тръбопровод.

Водещ: Минали сте през различни перипетии, имайки предвид всички технически спънки и несъгласието на европейски експерти с тази пречиствателна станция по предложение на кмета на Радомир. Каква всъщност е нуждата на перничани от тази промяна и кои ежегодни техни проблеми ще могат да бъдат разрешени чрез взетото на днешната среща на Общинския съвет решение?

Вяра Церовска: Перник има много проблеми във връзка и с канализацията, и с водопровода. Освен подземните галерии, които така или иначе оказват своето действие върху терена и подобна система като цяло се разрушава много по-често, отколкото в останалите градове. Друга причина безусловно е и земетресението през 2012 година. Всичко това, заедно с дългата експлоатация на тези тръби – повече от 50 години, налага да се премине към ново решение за канализацията и водопровода в Перник. Заедно с това знаете, че градът се разраства. През годините, в които вече е изградена канализацията, нараства и нуждата от това да има по-широки тръби, които да бъдат разположени на места с по-голяма необходимост. В Перник и днес има квартали без изградена канализационна мрежа, а на други места наличната е недостатъчна. Бих дала пример с квартал „Изток“: ул. „Рашо Димитров“, улица „Благой Гебрев“, както и кварталите „Църква“ и „Рудничар“. Това са места, в които няма изградена докрай канализационна мрежа. Нуждата е изключително голяма, защото всички искат добро обслужване и се налага да бъде направена нова водопроводна и канализационна мрежа. Средствата от ЕС дават на община Перник са една много добра възможност, което обаче налага съобразяване с условията, които те предлагат – по отношение на обема средства и техническото решаване на проблема.

Водещ: Какво предстои след днешното решение на Общинския съвет в посока на това да се промени маршрутът на този канал и да се прокара тръбопровод за отпадъчни води от град Радомир до пречиствателната станция в Батановци?

Вяра Церовска: Предстоят конкретни действия и техническа спецификация. Първо трябва да бъдем одобрени, разбира се, за да се случи този проект. След осъществяване на всички процедури по обществени поръчки, този проект може да бъде доведен докрай.

Водещ: Можем ли да кажем на каква стойност възлиза всъщност проект като този? На какво финансиране разчита?

Вяра Церовска: Искам да обърна внимание, че бенефициент на този проект е ВиК асоциацията, а не Община Перник. Ние се включихме много активно и отговорно към това всички необходими данни да бъдат получени в срок от фирмата, която изготвя проекта, като съдействаме в максимална степен този проект да се осъществи в срок. Думата първи има държавата, за да се даде ход на проекта, след което предстои да се извървят всички тези процедури, за които говорихме.

Водещ: Това е една от многото стъпки, които Община Перник прави, за да подобрява качеството на живот на перничани. Както и Вие обърнахте внимание – има редица проблеми с канализацията и водоснабдяването, които и към днешен ден стоят на дневен ред. Каква обратна връзка обаче получавате от самите граждани? Споделят ли Ви оценката си за всички тези положителни стъпки от страна на Община Перник?

Вяра Церовска: Ние получаваме основно оплакванията – тогава, когато ги има. Наясно сме, когато са наводнени мазетата или когато канализацията прелива, както и когато тя се връща обратно в домовете им. Това е много сериозен сигнал за нас и ни кара да работим максимално отговорно за това хората наистина да получат услугата, която очакват. Ние съдействаме с целия експертен потенциал, който има Община Перник и с всички възможности, с които разполагаме, за да може ВиК асоциацията по-бързо да реализира този проект и услугата, която хората получават, да бъде по-добра. Дано.

Водещ: Гражданите се обръщат към вас, а в отговор получават сериозен ангажимент община Перник да подобрява средата, в която живеят. Можете ли да се ангажирате с евентуални срокове този проект да бъде задвижен към реализация?

Вяра Церовска: Ние като община имаме най-голям ангажимент това да се случи колкото може по-бързо. Както и да поправяме улиците обаче, авариите са непрекъснати дори и най-новоизградените пътища и аз неслучайно споменах причините поради които те тук са толкова чести. Предполагам, че до септември месец при най-добри обстоятелства бихме могли да се надяваме да започнат всички действия по подновяване на канализационната система в Перник.

Водещ: Пожелаваме Ви успех в това начинание, по-малко технически спънки, последващи проекти в тази насока и все по-малко сигнали от страна на гражданите.

Вяра Церовска: Благодаря.

Сподели
Предишна статияОбщинският съвет гласува важно решение във връзка с реализирането на водния цъкъл на Общината, БСП възпрепятства приемането на решението
Следваща статияТеменужка Петкова към Елена Йончева: Концесията в Дивотино е факт с решение на МС, когато БСП участваха в управлението