Начало Перник Емблематичният фолклорен ансамбъл „Граово“ е представен в изложба на Държавен архив-Перник

Емблематичният фолклорен ансамбъл „Граово“ е представен в изложба на Държавен архив-Перник

58

Изложба от поредицата „Архивът на 10/20/30/40/50/60 години“ представя един от емблематичните фолклорни ансамбли на Перник – „Граово“, съобщи местният клон на Държавен архив. Граовският фолклор и традиции са съхранени чрез редица документи и снимки във фондовете на архива.
Фолклорен ансамбъл „Граово“ е създаден през 1953 г. към металургичния завод „Ленин“ в Перник. След 2001 г. съставът преминал към Районния младежки дом в кв. „Мошино“, а от 2017 г. станал част от Общинския младежки дом в Перник. Първият хореограф и един от инициаторите за сформирането на танцовия състав е Трифон Тинков. Роден е в Стара Загора през 1934 г., работил е в завод „Ленин“ и от 1953 г. до 1980 г. е неразривно свързан с творческото израстване и успехите на ансамбъла. След 1984 г. до днес хореограф е Александър Нецов.
Знаковата първа награда на Фолклорен ансамбъл „Граово“ е от околийски преглед в с. Църква през 1954 г., на който спечелил първо място. На Деветия световен младежки фестивал в София през 1968 г. съставът е единственият поканен да представи шопския фолклор. През годините следват множество участия: седем републикански – със спечелени шест златни и един сребърен медал и над двадесет международни фестивала. Носител е на орден „Кирил и Методий“ II степен.
Днес в четирите школи на фолклорен ансамбъл „Граово“ се обучават над 200 деца.

Избори 2021
Decorr