Начало Перник Общество Ето къде ще вадят кръста в пернишко

Ето къде ще вадят кръста в пернишко

189

И тази година на Йордановден стотици смелчаци в Пернишко ще се хвърлят да вадят Богоявленския кръст от реки. Програмата в село Драгичево ще започне в 10.30 часа с водосвет в черквата „Успение Богородично“. След това от храма ще тръгне литийно шествие до река „Голобрешка“. Хвърлянето на кръста във водите на реката ще е в 11.15 часа.
В село Кладница точно в 10 часа ще започне ритуалното мъжко хоро в ледените води на реката. Тази година местните са обединени в една благородна кауза – да съберат средства за лечението на малката Ванеса Николаева. За тази цел ще бъдат поставени специални кутии за дарение, ще бъде раздаден и курбан на манастира.
Празничният ритуал в Батановци ще е на моста в града от 10.00 часа, където ще бъде хвърлен кръста във водите на река „Струма“ .
В Рударци кръстът ще бъде хвърлен във водите на реката в 12 часа. По традиция това ще стане над Пречиствателната станция в селото.
Според поверието, който пръв стигне до кръста и го върне на свещеника, получава от него благослов и се смята, че той ще бъде здрав през цялата Година.