Начало Политика Жители на пернишки села се събраха на мирен протест

Жители на пернишки села се събраха на мирен протест

69

Жители на пернишки села се събраха на мирен протест пред съдебната палата в Перник. Недоволството им е заради многократно увеличената такса смет.

Протестът предшестваше насроченото за днес поредно заседание в Административния съд по делото, образувано по жалби на собственици на имоти срещу решението на местния ОбС.

Хората недоволстват, че таксата скача драстично – от 2,25 промила на 19,06 промила за селата и на 19,5 за град Батановци.

Ето и някои от коментарите на демонстрантите:

„На язовир „Студена” има махали, в които изобщо не минава сметоизвозващ камион, хората нямат кофи за смет”

„Имаме земя, която е върната, не е парцелирана. Няма никакъв път до нея и плащаме 130 лева за смет. Въобще там никой не ходи, нито живее някой, нито е построено”.

„Според общината цената на услугата трябва да бъде еднаква в центъра на града и в селата, но разликата в предоставянето на услугата е огромна. В центъра на града се сметосъбира всеки ден. В селата сметосъбирането става един път седмично. За каква справедливост говорим?”

„В Студена ви казвам, че ако не се вземат мерки и не бъде намалена такса смет ще се готви гражданско неподчинение, ще затворим магистралата”.

Заради ниските данъчни оценки на имотите таксата, която досега са плащали в селата е нереално ниска в сравнение с таксите в общинския център Перник.

Проблемът вместо да бъде решаван, през годините е отлаган, коментират от общината и обещават с увеличението да се подобри и качеството на услугата.