Начало Политика Започна контролирано изпускане на язовир „Студена“, няма опастност за населението

Започна контролирано изпускане на язовир „Студена“, няма опастност за населението

37

Започна контролирано изпускане на язовир „Студена”. На място бяха министърът на околната среда и водите Емил Димитров, областният управител инж. Емил Костадинов и управителят на ВиК Перник Борислав Иванов. Към момента се изпускат между 3 000 и максимум до 4 000 л/сек. Нещата са под контрол.

„В момента язовирът е 23 200 000 куб метра при капацитет 25.5 млн. кубика. Изпускането е заради обилните снеговалежи. Няма опасност за населението в момента и няма и да има “, заяви министър Емил Димитров.

„Ние сме се уточнили с управителя на ВиК предвид това, че язовира още в началото на зимата е пълен да го държим в нива между 21 и 23 млн. кубика. Очертава се снежна зима и ще има вода – затова по всяка вероятност ще го свалим на 21 млн. кубика и когато дойде пролетта ще го допълним“, уточни министърът.

Областният управител инж. Емил Костадинов посочи, че още в петък преди да започнат дъждовете в късния следобед са имали среща с министъра и управителя на ВиК. Оттогава е в постоянен контакт с тях и следи ситуацията.

„В петък взехме решение да бъдат откачени две от деривациите. ВиК съответно предприе необходимите действия и по този начин има контролирано пълнене на язовира. Времето е меко, има снеговалеж и дъждове – и притокът е силен“, сподели Костадинов. Той поясни, че има електронна система, с която в реално време и по всяко време може да се следи притокът и разходът на водоема.

„Изпускат се малки количества вода, за да не се натоварват реките след язовира. В постоянен контакт сме с колегите по поречието на река „Струма“, заяви управителят на ВиК Борислав Иванов.