Начало България Здравният министър призовава за национално обединение

Здравният министър призовава за национално обединение

47

Проф. Ангелов изтъкна, че има тенденция за повишаване броя на излекуваните на дневна база.

„Мерките, които се взеха до настоящия момент, показват, че ние успяваме да се справим успешно с контрола. България се намира на едно от средните места от ЕС по заболеваемост. По отношение на 14-дневната смъртност е на 7-о място. Смъртността показва нивото на организация на здравната система. Пред България по смъртност са Чехия, Белгия, Унгария, Словения, Полша и Хърватия“, посочи той.

Испания и Франция са измерими по смъртност с нивата на страната ни, стана ясно от думите на министъра.

Проф. Ангелов коментира, че има известна доза на неразбиране защо не се затварят училищата. Той каза, че философията е там, където има 15% заболели да се изведат школата на дистанционно обучение. Министърът припомни, че оттам нататък местните власти могат да анализират и да преценяват за по-строги мерки. 

„Имаме изключително добра организация с всички регионални щабове“, увери той.

„Има една мярка, която много се коментира – ограничаването на хората на 65 г. и до 65 г. До нея стигнахме след изключителен анализ. В началото имаше няколко възможности – да имаме 3-часови коридори, след това да имаме един 3-часов коридор, имаше предложение за два коридора по два часа. След разговори с търговците те казаха, че това ще затрудни работата. Затова избрахме от 8 до 10 ч. сутринта. Предстоят дни, в които може да имаме занижаване на температурите, затова ще изместим коридора от 14 до 16 ч. Ако видим, че има струпване на хора, този коридор ще бъде разширен по време. Има и изключения, които ще се решават индивидуално“, обясни подробно една от мерките проф. Ангелов.

„Няма да ви лъжа, време е за обединение, защото думите, които са написани под герба „Съединението прави силата“, не са просто някакви слова. Ако не вярвате на мен, повярвайте на девиза, който ни идентифицира като нация“, апелира министърът.