Начало Перник Култура Зрелищна Сурва 2018 ни очаква в село Драгичево

Зрелищна Сурва 2018 ни очаква в село Драгичево

1027

С лумването на сурвакарски огън, около който ще се раздрусат звънци в ритуален танц и ще озъбят страховитите си маски носителите на традицията от пет села, ще даде началото на Сурва 2018 година в село Драгичево.

Всяка година кукерите от село Драгичево гонят злото от домовете на хората и пълнят сърцата на местните, като два дни изпълняват традиционните за обичая танци. Тази година сурвакарите от най- голямото Пернишко село, заедно с гости от с. Пещера , с. Прибой , с. Долни Раковец и специалното участие на Група „Хайдути“ , ще обединят сили срещу злото и ще си дадат благословия, пред погледите на всички гости, вечерта на 13 януари.

Домакините от Кметство Драгичево и  народно читалище “Пробуда 1922г”, канят, всеки който иска да се докосне до магията на “СУРВА“ , да заповяда в 20:00 часа на 13 януари – събота, на центъра на селото и да бъде част от традицията!

Доброто настроение е гарантирано. Очакват ни още изненади, които организаторите пазят в тайна.

 

ПЪЛНАТА ПРОГРАМА ЗА СУРВА В СЕЛО ДРАГИЧЕВО:

 

13.01 (събота)

 

8:30: Среща на махалите на центъра на селото;

9:00: Начало на обикалянето по къщите в селото – тръгване към „Горно Драгичево“;

20:00: Среща на площада и подготовка на групата за официалната

част ;

20:30: Официална среща на  сурвакарската група със с. Драгичево с сурвакарите от селата на с. Пещера , с. Прибой, с. Долни Ракоовец и група „Хайдути“ ;

21:30: Традиционно запалване на Сурвакарския огън и дефилиране на групите около него ;
22:00 Среща на сурвакарите с гостите на селото;

 

 

Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на pernik24.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на pernik24.com, посочване на източника и добавяне на линк към pernik24.com