Начало Перник Общество Изграждат Индустриална зона в „Караманица“, модерен комплекс за спортна дейност ще се...

Изграждат Индустриална зона в „Караманица“, модерен комплекс за спортна дейност ще се строи в „Изток“

137

Промяната в облика на Перник продължава. Индустриална зона  ще бъде изградена кв. „Караманица“. Общинският съвет в Перник даде съгласието за реализиране на проекта, който ще се осъществи съвместно с Национална компания „Индустриални зони“ .

 Докладната записка беше внесена от кмета на Община Перник Вяра Церовска и беше разгледана на днешното  заседания на местния минипарламент.
„Тази тема е свързана с предварителни разговори с министъра на икономиката Емил Караниколов , при срещите ми с кметовете на Бургас , Стара Загора, Горна Оряховица, Русе  и Божурище. Това са местата, в които са изградени работещи индустриални зони. Имах разговори и с госпожа Антоанета  Барес, която е директор на национална компания „Индустриални зони“, обясни кметът.
По думите на градоначалника, желанието й територия от 300 декара, която е в пернишкия кв. „Караманица“, да бъде развита и да бъде направена така, както са го направили другите общини.
„Това е първата крачка , ще влезем в съдружие с индустриални зони в съотношение 50 на 50 процента . След това ще бъде изготвен проект, в който ще се види как ще бъде разпределена територията, съответно възможностите и очакванията на хората, които трябва да дойдат тук, за да имат своя бизнес в Перник. Общината е едно изключително удобно и комуникативно място, магистрала „Люлин“ даде допълнителна възможност. Инфраструктурата дава предпоставка за   бърз транспорт до София, южната ни граница, Македония и  Сърбия. Ние се намираме на уникално място и възможностите трябва да бъдат използвани максимално. През 2020 година ще бъде приключена и реконструкцията на ж.п. линията София- Перник -Радомир. Тя ще бъде двойна, всичко което имаме като даденост трябва да бъде ангажирано ,за да може  Перник да се развива и да бъде по-привлекателно място за инвестиции и за развитие“, посочи кметът Вяра Церовска.

Законодателния орган в Перник даде положително становище за учредяването на безвъзмездно право на строеж на Българския футболен съюз за срок от 20 години за изграждане на комплекс за спортна дейност върху обект общинска собственост в местността „Ладовица“.

В отговор на питана на общински съветници кметът Вяра Церовска обясни, че след проведена среща с Министъра на културата Боил Банов, държавата е отпуснала 130 000 лева за ремонтни дейности на покрива на ГПЧЕ „Симеон Радев“. Градоначалникът подчерта още, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпуска над 9,5 млн.лв. на община Перник чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. за модернизация на градския транспорт. Управляващият орган на ОПРР одобри инвестиционната програма на общината по приоритетна ос 1 на програмата за „Интегриран градски транспорт на град Перник”. Стойността на безвъзмездната финансова помощ, която се предоставя от европейската програмата е 6 556 680,00 лв., а останалите 3 млн. са предоставени от бенефициенти.

Вяра Церовска отбеляза още, че промяната в облика на най-младия пернишки квартал „Тева “ продължава, като предстои да бъде направен ремонт на покрива на пенсионерския клуб. Само преди седмица кметът на Перник и зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова откриха готовия проект за благоустрояването на квартала, който вече разполага с три детски и спортни площадки и паркинг с 50 места.