Начало Политика Изложба в пернишката библиотека показва историята на града

Изложба в пернишката библиотека показва историята на града

4

Изложба „Един град – хилядолетна история“ е подредена в Регионална библиотека „Светослав Минков“ в Перник, съобщиха от институцията. Експозицията е посветена на утрешния празник на града – 19-и октомври.
Сред ценните експонати, които притежава библиотеката, е юбилейният сборник на Държавните мини от 1941 година „50 години Мини Перник 1891- 1941“. Той е излязъл в тираж от 3 300 броя, от които 300 броя били отпечатани на луксозна хартия. Другото старо издание е „Държавни каменовъглени мини „Перникъ“ след Освобождението и сега“ от 1928 г. „Селището Перник през вековете“ на Петър Кузманов от 1963 г. е интересно проучване за историята на Перник и Пернишко от най-старо време до края на ХIХ век, в което авторът включва не само литературни източници, но и местни предания и спомени на пернишки жители.
Изложбата представя много исторически, етнографски и краеведски изследвания като „Археологически паметници в Пернишки окръг“ на Димитрина Джонова, „Разкопки и проучвания“ на БАН с включено изследване на Върбинка Найденова за „Римската вила в с. Кралев дол, Пернишки окръг“, „Известия“, издание на Регионален исторически музей – Перник, етноложки интервюта на Цветана Манева – „Сокове от корена“ и други. Сред показаните експонати е и фототипното издание на книгата на свещеник Стоян Йосифов от 1939 г.- „100 години село Мошино 1839-1939“, „Местните имена в Пернишко“ на Вельо Велев, летописната книга на Милчо Георгиев „Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“, „Православните храмове на Перник“ от Виктор Банов.
Експозицията представя много книги, разказващи за развитието на различни области на обществения живот в Перник – икономика, култура, спорт, както и библиогарфски указатели, периодика и рекламни материали.