Начало България Илияна Йотова: Младите хора трябва да пренесат в бъдещето заветите на Васил...

Илияна Йотова: Младите хора трябва да пренесат в бъдещето заветите на Васил Левски

33

„Малка България след пет века робство е намерила сили да направи своето възраждане, своя ренесанс, да напише своите книги по манастири и да възроди училището“, каза в словото си Илияна Йотова и отбеляза, че в България едва ли има по-родолюбива организация от Общонародния комитет „Васил Левски“, която да е свързана толкова силно с българщината, да има такава история и бъдеще.

Вицепрезидентът подчерта, че в заветите на Васил Левски, са възпитавани нашите баби и дядовци, нашите бащи и майки. „Разчитам, че вие, децата, ще пренесете това в бъдещето. Защото Левски искаше това, което сте вие днес. Вие сбъднахте неговите мечти – да живеем в свободна държава, в която няма разлика между етноси, между религии, всички заедно да се борим за една демократична и свободна държава“, добави Илияна Йотова.

Пред журналисти вицепрезидентът призова проектът за Закон за Великите стари столици да бъде приет от Народното събрание и той да указва по-прецизно кои градове в България да бъдат включени в него. В отговор на въпрос, защо Видин не е включен в Закона като стара столица на България, Илияна Йотова заяви, че няма държава в Европа, която да няма приет такъв закон за своите стари градове и столици и България е закъсняла с неговото приемане. „Плюсовете за включените в Закона стари столици ще са големи като благоустрояване, поддържане на културно-историческото наследство, възстановяване на пътната инфраструктура в тези градове и влизането им в европейската културна съкровищница“, допълни вицепрезидентът.

По-рано днес вицепрезидентът разгледа производствената база на фабрика „Крос“ ООД във Видин и се срещна с управата на фабриката.