Начало Перник Култура Инициативен комитет изготвя нов проект за крепостта „Кракра“

Инициативен комитет изготвя нов проект за крепостта „Кракра“

165
Колаж:Стефан Шишков

Инициативният комитет, който ще работи за нов проект за Пернишката крепост , се събира на първа среща утре, 17 май, от 14 часа, в Конферентната зала на Двореца на културата. Експерти на високо ниво от различни сфери, касаещи проекта, ще обсъждат възможности за бъдещето на твърдината. В сформирания инициативен комитет участва ръководството на Община Перник, както учени, известни историци, археолози, етнографи, журналисти, експерти в сферата на туризма и други.
„Пернишката крепост е един от символите на този град. Играла е важна роля в края на X, XI и XII век. Възстановката правена по идеен проект преди няколко години се оказа твърде модернистична, не само за учените, а и за обществеността. Това са плочки от наподобяващ пластмаса материал, които не изглеждат никак добре. Тази възстановка за мен е несполучлива.“, коментира при една от предварителните срещи зам.-деканът на Историческия факултет на Софийския университет доц. Георги Николов.
Участниците в инициативния комитет ще потърсят ново решение за представянето на крепостта, за да бъде историческото наследство на града експонирано по най-добрия и достоен начин.
В края на срещата на инициативния комитет ученици от Професионалната гимназия по икономика ще представят създадения от тях уеб сайт за Пернишката крепост, който се казва „Не/Познатата крепост/“.

Сподели
Предишна статияПерник вече има модерна система за видеонаблюдение
Следваща статияА сега накъде….., къде да уча – презентации за седмокласници от гимназиите в Перник