Начало Отдих Любопитно Интересни факти за немската овчарка

Интересни факти за немската овчарка

4815

Немската овчарка е една от най-популярните, интелигентни и смели породи кучета в света.  В следващите редове ще ви представим 10 любопитни факти за немските овчарки.

10. Висок интелект

Немските овчарки са известни с високия си интелект и умението да бъдат обучени за различни дейности. Изследване в САЩ нарежда породата на 3-то място в света по интелигентност, а някои специалисти дори твърдят, че овчарките са най-умните кучета на планетата.

9. Много популярна порода

Освен в България, овчарките са изключително известна порода по цял свят. В Америка например единствено лабрадора изпреварва по популярност немската овчарка. В Германия пък годишно се раждат около 15-18 000 расови немски овчарки.

8. Силна захапка

Немската овчарка се характеризира с доста силна захапка. В сравнение с човешката е близо 4 пъти по-силна.

7. Лесно се обучават

Немската овчарка има изключителна способност за бързо обучение. Характерно за тях е, че в 95% от случаите изпълняват дадена команда след 2 повторения на учителя.

6. Породата датира от 19 век

Произходът на породата води началото си от средата на 19 век, а страната е Германия. Както и името говори – първоначалната „служба“ на немските овчарки е била сигурността на стада овци в немските провинции.

5. Продължителност на живот

Средната продължителност на живота при немските овчарки е 11 години. Има случаи, в които отделни екземпляри живеят и над 15 години!

4. Безкрайно лоялни

Немската овчарка се слави с изключителната си лоялност към стопаните си. Има случаи, в които кучето жертва живота си за да спаси този на своя покровител.

3. Популярност заради ПСВ

Немската овчарка, както вече написахме е създадена в средата на 19 век. Истинската популярност получават през Първата Световна война, най-вече в Америка и останалата част на Европа.

2. Страдат от нанизъм

Малко известен факт е възможността тази порода да развие нанизъм през бременността си. Рядко се среща, но кучетата с вроден нанизъм остават кутрета през целия си живот.

1. Различни цветове

Всички сме запознати, че немските овчарки са с два цвята  черен и тъмно жълт. Съществуват обаче различни цветови украси на породата, една от които чисто бяла.