Начало Перник Ирена Соколова взе участие в международен форум за киберпрестъпления

Ирена Соколова взе участие в международен форум за киберпрестъпления

40

За четвърта година в София се провежда Регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа. Това е най-голямото регионално събитие в тази област, разглеждащо най-новите регулации и рискове, свързани с компютърните атаки. Организатори са Международната академия за обучение по киберразследвания, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ в МВР и IDC България, в партньорство със Съвета на Европа.

Областният управител на област Перник Ирена Соколова участва активно в панела, касаещ т.н. „Умни градове” и Е-трансформацията.

„Провеждането на този форум цели да получим точна оценка на съществуващите предизвикателства в киберпространството, които са основание за интегрирани усилия във всички сектори. До края на 2020 г. ще имаме 26 млрд. свързани устройства. Трябва да изградим защитена инфраструктура, протектирани системи и мрежи, да подготвим добри специалисти, чрез провеждането на целенасочени обучения. Нуждаем се от изграждане на центрове за върхови постижения  и компетентности. Днес, ние, за пореден път поставяме на дневен ред безопасността и защитата на гражданите на България, Европа и света, защото за киберпрестъпленията няма граници. На лице е още един свят – дигиталният, и ние трябва да го защитим максимално. Споделям мнението на българския комисар Мария Габриел, че се нуждаем от общ европейски механизъм за координация в случай на мащабни кибератаки”, сподели Соколова.

Във форума взеха участие още заместник-министърът на вътрешните работи Милко Бернер, директорът на Държавната агенция „Електронно управление“ Росен Желязков, директорът на ГДБОП – МВР главен комисар Ивайло Спиридонов, управленските екипи на Facebook, Microsoft, IBM и представители на други водещи компании от сектора на информационните технологии, както и над 300 експерти по киберсигурност от държавния сектор и бизнеса от 15 държави.

Киберпрестъпността се определя като една от най-сериозните глобални и анонимни заплахи за съвремието и най-бързо развиващата се сфера на трансгранична престъпност. Това е и една от главните причини Българското председателство на Съвета на Европейския съюз да търси общ подход по ключовите въпроси на киберсигурността. Сред тях са – инициативата на ЕК, свързана със засилването на капацитета на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA), прилагането на Директивата за мрежова и информационна сигурност, развитието на капацитети чрез развойни центрове в държавите членки, както и създаването на пилотен фонд за преодоляване на последиците от киберкризи.

 

Сподели
Предишна статияМиньор се изправя срещу Вихрен за АФЛ
Следваща статияБългария чества Деня на народните будители!