Начало Перник Култура Ирена Соколова удостои с паметен знак на областния управител Духовия оркестър на...

Ирена Соколова удостои с паметен знак на областния управител Духовия оркестър на град Перник

37

С вдъхновяващ празничен концерт беше отбелязана 115-годишнина от създаването на най-стария граждански оркестър в страната – Духовия оркестър в Перник. Тържественото събитие постави началото и на традиционните ноемврийски музикални дни.

В специалната вечер Ирена Соколова удостои с паметен знак на областния управител окрестърът, който от създаването си до ден днешен е неизменна част от културния живот на град Перник.

«Благодаря ви, че ни подарихте днешното събитие. Вие сте от хората, които придават очарование на всеки един ден и показват колко красив може да изглежда града ни и с колко сила може да бъде изпълнено всяко едно наше действие. Давате ни възможност да чуем емоциите си през вашите звуци и когато чуем музиката ви, сътворена по този прекрасен начин,с гордост да завим, че имаме най-добрия Духов оркестър», поздрави Соколова.

Празничният концерт “Празник в Граовско” представи многообразие от музикални жанрове специално подбрани от диригента на духовия оркестър Трифон Трифонов. Препълнената зала на ОК “Дворец на културата” се наслади на уникални изпълнения, сред, които и единственото в България и Европа произведение за соло гайда и духов оркестър.

Гостите и публиката имаха възможността да се насладят на талантите и на приятели на оркестъра, гост музиканти – преподавателя по китара Даниел Тодоров, уникалният дует на Росица Бояджиева и Николай Темнисков, Енчо Данаилов, по известен като бате Енчо, балерините от балетното студио при ОК «Дворец на културата». Под акопанимента на духовия окестър беше изпълнена и китка от македонски песни.

След концерта официално беше открита именуваната зала на Духовия оркестър на името на маестро Христо Тонев – дългогодишен диригент на оркестъра, предшественик и учител на Трифон Трифонов.