Начало Отдих Любопитно Какво ще стане, ако изчезнат пчелите

Какво ще стане, ако изчезнат пчелите

410

Какво ще се случи при изчезване на пчелите ? Този въпрос все повече буди притеснения в глобалното общество. Има десетки документални филми за евентуалните негативи, които ще ни очакват, ако пчелите изчезнат като вид на Земята. В следващите редове ще ви представим 10-те най-значими последици за хората и природата, ако някой ден света остане без пчели.

10. Медът ще изчезне

Мед

Очевидно, ако изчезнат пчелите с тях си отива и медът. Човечеството използва пчелния продукт близо 9 000 години . За повечето хора медът е продукт за ядене, но всъщност притежава доста различни употреби – например в козметиката. Всеизвестен факт е изключителната хранителност и полза за здравето на меда.

9. Много плодове и зеленчуци ще спрат да растат

храна-след-пчели

Пчелите имат ключова роля в световната екосистема. Според ООН, около 70% от плодовете и зеленчуците, изхранващи световното население се опрашват от пчелите. И затова, когато крилатите насекоми изчезнат, голяма част от познатите ни и любими храни ще изчезнат.

8. Хората ще трябва да опрашват растенията

опрашване от хора

Едно от малкото неща, които биха спасили някои от видовете растения е ръчното опрашване, извършвано от хората. Такава практика вече има в Китай, където имат проблеми с популацията на пчелите. За съжаление не всички важни растения могат да бъдат опрашвани по този начин, което ще доведе до изчезването на много значими за изхранването видове.

7. Млечните продукти ще изчезнат

млечни продукти

Изчезването на пчелите ще доведе до изчезването и на много растения, служещи за храна на кравите. Оттам, както се досещате, ще изчезнат и млечните продукти, защото просто няма да има достатъчно естествена храна за хората, а какво ще остане пък за кравите.

6. Ще останем без памук

pamuk

Не всички растения, които са опрашвани са част от хранителната промишленост. Памукът например е доста важна част от световната модна индустрия. Представете си дрехи без памук ? Също така памукът има голяма употреба и в бита ни.

Сподели
Предишна статияНови 4 блока бяха санирани в Перник
Следваща статияНай-редките и скъпи ретро автомобили