Начало Отдих Как да използваме стажа, за да си намерим работа

Как да използваме стажа, за да си намерим работа

42

Много хора гледат на стажантските програми с недобро око, понеже често са неплатени, а и заради нагласата, че стажантите получават най-безинтересните и не много предизвикателни задачи. Но дори и да сте в подобна ситуация, не приемайте стажа си за безполезен и безсмислен.

Ако наистина искате да продължите работа в конкретната фирма, положете усилия и използвайте максимално ефективно този период, защото той може да се превърне в начало на вашата професионална кариера, съветват от сайта за работа и кариерно развитие karieri.bg

Като за начало се подгответе психически и гледайте на програмата като на едно по-дълго интервю. Информирайте се добре за компанията, в която отивате, подходете сериозно с всички поставени задачи и нито за момент не се отпускайте. Много работодатели разчитат на стажантските програми повече, отколкото на характерните едночасови интервюта, за да наемат нови служители.

Повечето стажове не се заплащат, но се замислете, че вие напълно безплатно, без да ходите на специални курсове, придобивате ценни знания и умения, които ще ви потрябват в бъдеще – развивате работни навици, учите се да работите в екип, научавате специфики, свързани с конкретния бранш или позиция, или просто имате възможност да опознаете различни характери и подходи в работата.

Това ще ви помогне по-ясно да разберете накъде да се насочите и какво искате или не искате като работна среда и работа и какви възможности за развитие имате по принцип. Отделно опитът, който трупате „за CV“, също не е за подценяване – дори и да решите, че това не е вашето място или да не ви поканят да останете, периодът, който сте прекарал там, ще е от значение, когато отново започнете да си търсите стаж или работа.

Не пропускайте, докато вършите задачи си, да се запознавате с хората от дадената фирма и постоянно да създавате нови и нови контакти. Така впоследствие ще можете да разчитате на препоръката им, ако има възможност да останете в компанията за постоянно. Запазете добрия тон, дори и да не се разбирате с хората, с които работите на този етап. Никога не се знае кога ще се засечете отново и дали няма да си бъдете взаимно полезни или напротив – ще ви създадат неочаквани предизвикателства.

Старайте се да спазвате тези съвети и на края на вашия стаж може да се поздравите както с придобити ценни знания, така и с работна позиция. А ако все още не сте намерили точното място за обучение или работа, разгледайте актуалните топ обяви на Karieri.bg

Източник – dnevnik.bg