Начало Перник Култура Кметът Вяра Церовска обеща фестивалът „Сурва 2019“ да бъде най- пъстрият и...

Кметът Вяра Церовска обеща фестивалът „Сурва 2019“ да бъде най- пъстрият и запомнящ се досега

518

14  чуждестранни групи от 8 държави ще вземат участие в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2019“. Заявили участие са групи от Македония, Сърбия, Гърция, Турция, Словения, Русия, Италия и Португалия. Новината съобщи кметът на Перник Вяра Церовска по време на регулярната среща с кметове на населени места в общината. Градоначалникът обеща тази година фестивалът да бъде по-пъстър и атрактивен от всякога, като  се очаква рекорден брой участници вземат участие в най-aвторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Към момента общият брой на участниците във фестивала е 7400 души, което е с 600 повече от миналата година. Броят на групите, които са заявили желание да се включат във фестивала са 121, беше направено предложение предложения за организацията на мащабното събитие и дните, в които ще дефилират групите да бъде по-дълго време.

Паралелно с това перничани и хилядите гости на града ще се насладят и на много съпътстващи празника мероприятия.

В Кметство „Изток“ по традиция ден преди официалното откриване на най-дългоочакваното събитие в Перник – XXVIII-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“, пространството пред Младежки дом – Мошино ще се превърне в  сцена, на която древни традиции, самобитен колорит и съвремие ще си подадат ръка. Началото на красивия спектакъл ще бъде 18 ч., подчерта кметът най-големия Пернишки квартал Емил Костадинов.

На срещата беше обсъдена организацията  на най-чаканото събитие в региона – традиционните зимни сурвакарски игри в отделните населени места.

Ритуалното откриване на местната „Сурва“ ще бъде поставено на 13 януари от 17.45 ч. в с. Бучино, след което тътенът ще последва до селата Люлин и Расник. Голям празник обещава и младата сурвакарска група на с. Драгичево, която въпреки, че е създадена едва през 2002 година, не отстъпва по колорит на групите с дългогодишна традиция в маскарадните игри.

Село Мещица ще бъде домакин на групата от Витановци. Във Вискяр традиционно празникът ще бъде изместен за 12 януари, по желание на местните жители и най-вече децата в селото.

Френски екип ще снима три дни народния обичай Сурова в Лесковец, похвали се кметът на населеното място Андрей Стойчев. Заснемането на документалния филм е в рамките на европейски проект и ще бъде показана автентичността на празника, това което е запазено и съхранено през годините. Французите ще се докоснат до правенето на маски в работилницата на Малин Будинов , както и ще посетят местни домакинства, за да наблюдават как се приготвят за празника и каква храна слагат на трапезата. Освен в България маскарадът ще бъде заснет и в други страни -Португалия,Швеция, Италия, Франция и Латвия.

В село Ярджиловци тази година „Сурва“ ще бъде по-различна, заяви кметът на селото Данчо Данаилов. Той отбеляза , че тя ще бъде в памет на малкия Кирчо, който не успя да се пребори с коварна болест.

В Черна гора на 13 януари от 19 ч, среща ще си дадат местната група и тази на град Батановци, а час по-късно празникът ще се пренесе в китното градче, където по традиция ще гостува групата на с. Копаница, общ. Радомир.

Финалът на вечерта е в кв. Бела вода, чиято група спечели сърцата на журито на МФМИ „Сурва“ 2018 и грабна най-голямата и най-желана награда – „Златна маска” .

По традиция традиционните зимни сурвакарски игри ще бъдат закрити на 14 януари в Кралев дол.