Начало Перник Общество Кметът Вяра Церовска: Община Перник е готова за началото на учебната година

Кметът Вяра Церовска: Община Перник е готова за началото на учебната година

61

Община Перник има пълна готовност за началото на новата  учебна година. Това съобщи кметът на града Вяра Церовска в навечерието на Първия учебен ден.

„За големите потребности в учебните заведения бяха водени разговори с министъра на образованието Красимир Вълчев, на които присъстваха и директори на учебни заведени.В  резултат  на това получихме неговата финансова подкрепа  за ремонта на покривите на три големи училища в община Перник – ГПЧЕ „Симеон Радев“,  13-то ОУ „Св. Св. Крил и Методий“ и училището в село Рударци, сега получаваме неговата финансова подкрепа и за ОУ „Св. Иван Рилски“, сподели кметът Вяра Церовска.

Проверява се и готовността на учебните заведения  за отоплителния сезон, вече е променен начина на отопление  в  8-мо ОУ „Кракра Пернишки“,  а за в училището в село Драгичево сме закупили нов котел за пелети. Имаме обществена поръчка за над 40 000 лева, с която променяме топлопреносната мрежа  и в няколко детски градини“, посочи кметът.

За трета поредна година  тя  ще бъде официално открита с общ молебен и водосвет. Ритуалът  ще бъде отслужен в храма „Св. Иван Рилски“ на 17 септември от 8.30 часа.

Тази година 751 първокласници ще прекрачат за първи път прага на училището.

Специална комисия от експерти  направи инспекция на материалната база на учебните заведения, която  констатира, че няма предпоставки за притеснения във връзка с провеждането на нормален учебен процес. През лятото бяха извършени  необходимите ремонтни дейности в училищата и детските градини.

Направени са още промени в училището в село Кладница, ремонтира се и спортната зала в кв. Църква. Почистени, окосени и подрязани са храстите и дърветата във  всички дворове на училища и детски градини.