Начало Перник Общество Кметът Вяра Церовска: Пътната отбивка при п.в. „Марина бара“ е много чакан...

Кметът Вяра Церовска: Пътната отбивка при п.в. „Марина бара“ е много чакан и необходим проект, за който бяхме чути

95

 Д-р Вяра Церовска, кмет на Община Перник, в интервю за предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“

 

 Водещ: Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще финансира строителството на нова пътна отбивка по скоростната магистрала при п.в. „Марина бара“ в Перник. Това обяви министър Петя Аврамова, която получи от кмета на Перник проекта за обект. Г-жо Церовска, какво предвижда този проект?

Вяра Церовска: Това е един много чакан и много необходим проект на перничани, за който имаше много вълнения, много срещи, много подписки. Откакто е построена скоростната магистрала, която минава през Перник по пътя за Радомир и Кюстендил, има само два входа за влизане в нашия град – единият в квартал „Изток“, който е при входа на „Казабланка“, и другият – в квартал „Хумни дол“. Ако случайно пропуснете тази отбивка, за да отидете на другия край на града, който е след 2 км, трябва да се върнете или да отидете чак до „Бяла вода“. Това наистина е един много сериозен проблем, като имаме предвид, че дневно за София пътуват 20-25 хиляди жители на Перник, в двете посоки – насам, и натам. Затова и нашето желание беше наистина да има една отбивка, която да осигури трета възможност за перничани да влязат в града. Тази отбивка обаче се разполага непосредствено до жп линията. Поради това ние изготвихме много сериозен проект, който беше съгласуван с НКЖИ. Независимо, че касае отсечка от 150 м, проектът е изключително необходим и трябваше да го подготвим с много голямо внимание, като се има предвид съпътстващата инфраструктура отляво и отдясно. Така или иначе, този проект вече е факт, вече е в ръцете на министъра на регионалното развитие г-жа Аврамова. Тя вече го предаде на директора на АПИ. Подготвя се споразумение между Община Перник и Агенция „Пътна инфраструктура“, с която официално и по всички законови пътища да предадем проекта, за да може да последва обществена поръчка и да се случи самото строителство на отсечката за Марина бара, което ще бъде реализирано от АПИ.

Водещ: На каква стойност е проектът?

Вяра Церовска: Проектът е на стойност 600 хиляди лева.

Водещ: В какви времеви срокове очаквате той да бъде изпълнен, разбира се, след като се премине през стандартните законови процедури за стартирането му?

Вяра Церовска: Очаквам до няколко дни да подпишем първо споразумението, след което АПИ да обяви обществена поръчка. Знаете, че там сроковете са не по-малко от 2 до 3 месеца, така че ако всичко е наред и няма обжалване на обществената поръчка,  се надявам до есента да започне строителството на тази изключително важна и много чакана отсечка за перничани.

Водещ: Какви ще бъдат ангажиментите по този проект на Община Перник? Ще имате някакви ангажименти по неговата реализация?

Вяра Церовска: Не, нашият ангажимент, направен с много голямо старание, беше да подготвим проекта. Този проект да стигне до издаване на строително разрешение през съгласуване с всички необходими атрибути, които са – съгласуване с НКЖИ и с АПИ. Колкото и да е кратка тази отсечка, тя е разположена в един доста тесен участък и се налага да бъдат извършени доста строителни укрепващи дейности. Ангажиментът по строителството, по избора на изпълнител е на АПИ.

Водещ: Ще има ли проблеми с терена, има ли частни имоти по трасето?

Вяра Церовска: Не, няма. Няма да има  необходимост от обезщетения. Теренът е общински и държавен. Така че по отношение на това няма проблеми, няма да има задържане на проекта.

Водещ: Казахме, че това е дълго чакан от гражданите проект и ще улесни достъпа до Перник, а  може би и излизането от Перник?

Вяра Церовска: Тази отсечка е за вход в Перник. Имаме изход, но нямаме вход. Ако сега трябва да отидете в този край на Перник, трябва да влезете през „Пашови“ и „Хумни дол“,  а знаете, че задръстванията  – всяко едно от домакинствата има повече от един автомобил, при пътникопотока  който е ежедневен до София, наистина са доста сериозни големи задръствания. Освен това, 2.5 км, които минават през целия център на Перник допълнително затрудняват движението и вътре в града.

Водещ: Очевидно, че вашите аргументи са били достатъчно убедителни пред Министерството на регионалното развитие, след като процедурата е задвижена сравнително бързо?

Вяра Церовска: Аз се постарах да им покажа колко е важна тази отсечка. Ние направихме всичко възможно, за да заснемем пътникопотока, пък и на АПИ да обясним колко е натоварено движението, при условие, че те имат камери на входа и на изхода на Перник. Важно е, че за първи път ние бяхме чути за това желание.  Това се случи в лицето на премиера и с активното разбиране на министър Петя Аврамова, която беше тук и видя това, което ни е необходимо, чу хората и разбра колко е важно. Успяхме да подготвим проект, който да отговаря на всички изисквания, да бъде съгласуван и да има разрешение за строеж.

Водещ: Използвам случая, за да ви попитам и за още една невралгична точка, свързана с пътя Драгичево-Рударци-Кладница. На какъв етап е ремонтът на тази отсечка?

Вяра Церовска: Отсечката Драгичево-Рударци-Кладница е изключително натоварена. Знаете, че тя обслужва южния склон на Витоша. Ако през 4-5 месеца в годината там са само хората, които целогодишно живеят, то вече в летните периоди движението по тази отсечка обслужва между 8 и 10 хиляди пътници. Това наистина е изключително натоварване. Говоря за тези, които са временно пребиваващи, без тези, които идват с цел туризъм в този изключително красив край на Перник. Това са едни от най-красивите места на южния склон на Витоша и те се намират в Община Перник. Този път не е ремонтиран основно от самото му изграждане.

Водещ: Всичко това, за което говорим в настоящото интервю, е свързано с подобряването на инфраструктурата на Община Перник, а това означава и с грижа към  младите хора. В края на месец май са абитуриентските балове – какво е вашето пожелание към младите хора, които поемат по пътя на живота?

Вяра Церовска: Аз бих им пожелала първо да са здрави и да са усмихнати. Да запазят цялата топлина, която имат от дома си, от училището, от приятелството си, от тези прекрасни години, които са имали тук в Перник. Да бъдат силни и смели, да вярват в себе си и да постигат мечтите си.

Водещ: Има ли по-специална церемония за изпращането на абитуриентите в Перник?

Вяра Церовска: Да, това е бих казала общоградски празник. Вчера направихме една церемония, на която присъстваха представители на всички училища, които изпращат зрелостници. Съвсем официално и по традиция ние ги поздравихме с този хубав празник, направихме пожелания, дадохме награди и отличия. Но празниците, които са посветени на техните балове, наистина са празници на целия град, и мисля че с голям интерес, с уважение и отношение перничани ги изпращат. И това ще се случи в дните 21, 22, 23 и 24 май.